Skip to main content
search

Oyamel House от RP Arquitectos израства сякаш от земята, за да разгърне рамката, на която е подчинена – интериор и екстериор в едно неизменно единство, съществуващи и допълващи се взаимно. Сградата се намира в Ксалапа, Мексико и е малко по-различна от това, което бихме дефинирали като „къща“. Диалогът й с околната среда рисува своеобразен контраст, но същевременно грубия облик допълва зеления спокоен пейзаж. На внушителната площ от 811кв.м употребата на бетон е не просто значителна, а е цялостен финален щрих.

Къщата е скала, поникнала на хълма; стени, подове и обеми разгръщат сивата палитра на единната структура.

Въпреки суровата си гама, Oyamel House блести с отенъците и чистотата си; с неподправените линии на материала.

Простотата на естетиката на къщата носи своето послание. Примитивния, недовършен облик крие много повече от самоцелна пестеливост – където формата е самодостатъчна, разнообразието от цветове и материали е излишно.

Изчистените, но същевременно и дръзки линии на бетона провокират нов прочит на пространството, а разположението на обемите насред гората създават любопитни гледки.

Три солидни обема се противопоставят един на друг, отваряйки поглед към различни посоки. Отворите са пестеливи, акцентиращи предимно върху обширната група „Ден“, съставена от дневна, трапезария и стая за игри. Обширните пространства събират в себе си гараж за четири автомобила, кухня със зона за закуска, две телевизионни зали, гимнастически салон, три спални и просторни тераси, които да свържат всичко това с природата.

Ортогоналната сграда е функционална и гъвкава. Скрита стоманена конструкция носи внушителните еркери, а бетонът е финишен материал, покриващ цели 95% от къщата.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu