Skip to main content
search

Турция е разрастваща се страна с иновационни проекти и инвестиции в различни области. След туризма, строителството се оказва втория най-развиващ се сектор.
Множество мега проекти стартираха през последните години. Сред тях е новото летище Истанбул, трето в най-големия град на страната. Двете в момента – Ататюрк на европейската страна – съответно с 41,8 милиона пътници през 2017, и Сабиха Гьокчен от азиатската страна с 20,5 милиона, са твърде малки за нарастващия брой хора.

Обхващащо 76,5 кв.км., новото летище в Истанбул ще бъде най-голямото в света.

Намира се в квартал Арнавуткьой, част от големия градски район Беликташ, на 35 км северно от града.

Архитектура

През 2013 г. в борба сред петнадесет турски и две чуждестранни компании, турският консорциум “Ценгиз-Колин-Лимак-Ка-Калион” печели търга за летище Истанбул. Мега проектът е дело на архитектурните студиа Grimshaw и Nordic.

Снимка: www.hagerman.com

Компаниите AECOM и Pininfarina отговарят за дизайна на техническата сграда на новото летище в Истанбул и футуристичната кула за контрол на въздушното движение, вдъхновена от лалето, символ на Турция.

Снимка: www.grimshaw.global

Дизайнът на сградата се основава на архитектурния характер на Истанбул – град, съчетал в себе си природна красота, богата култура и история. Той включва сводести тавани, които доставят естествената светлина. Слънчевите лъчи се фокусират върху ключови места от терминала – регистрация, охрана, митнически и търговски зони.

Гъвкав и просторен дизайн

Новото летище Истанбул има общо повече от 100 000 кв.м. търговски площи. По този начин се предлага на пътниците повече пространство и възможности.

Снимка: www.hagerman.com

Tази година се очаква да бъде завършена и връзката чрез метростанция между обекта и центъра на града.

Строителство

Строителството е планирано за 4 етапа. В текущата начална фаза, която включва изграждането на главния терминал и първите три писти, проектът трябва да осигури капацитет за 90 милиона пътници годишно. Той трябва да бъде завършен през първото тримесечие на 2018 г., а последният етап да бъде завършен през 2028 г.

ИГА е консорциум от пет водещи турски предприемачи, включващи Cengiz, MAPA, Limak, Kolin и Kalyon. На него бе възложено изграждането на новото летище в Истанбул като изпълнител и доставчик. Той изгражда най-голямото летище в света от самото начало с BIM проектиране –процес на създаване и обменяне на дигитални данни за съоръжението през пълния ѝ жизнен цикъл. По този начин се осигурява по-добра работа и връзка между инвеститори, проектанти, строители, както и контрол върху графика за планираните строително-монтажни работи.

Снимка: www.protamuhendislik.com

Строителната площ на този проект е два милиона квадратни метра. Две трети от кофража за първата строителна фаза се осигуряват чрез кофражните системи Doka. За тази конструкция инженерите комбинират дървени кофражни греди H20 eco и H20, Framax Xlife и кофраж Top 50. Системите ще се използват за целия обект – писти, терминали, многоетажни паркинги, хотели и пречиствателната станция за отпадни води.

За стените и колоните се използват рамкови кофражни системи. За първите е избран лекият и лесен за работа рамков кофраж Frami Xlife и кофражът Framax Xlife (кранов кофраж с нов вид шперплат с повишена износоустойчивост). Големият кофраж Top 50 се използва за колоните. Безопасност се осигурява от повече от четири километра парапет под формата на защитна система Edge XP.

Системи за багаж

Проектирането, производството, доставката и монтажа на специалната 42-километрова система за багаж е завършена за две години. Тя е в състояние да борави с до 30 000 броя багаж на час и с дължина 41 км. За нея са използвани 3 300 тона стомана и поставени кабели с дължина 650 километра.

Кранове Либхер

За този голям обект, работата на множество механизация на едно място се оказва напълно постижимо. Над 60 броя кранoве Либхер, доставени в една мега поръчка на изпълнителя, успяват да работят заедно за едновременно изграждане на целия етап на летище Истанбул.

Снимка: www.protamuhendislik.com

Обектът ще разполага и с най-голямата инсталация за въздушно наземно осветление с повече от 40 000 светодиода, захранващи летището . Тя е дело на ADB SAFEGATE, която има повече от 70 години опит в инсталирането на напълно интегрирани решения за осветление на летища и обслужва около 2 000 летища в над 175 държави.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu