Неизползваеми съществуващи сгради и съоръжения могат да намерят своя нов смисъл с променена функция. В Ню Йорк надземни железопътни релси са трансформирани в иновативен линеарен парк, който се е превърнал в любимо място за местни и туристи. Това далеч не е единствения пример…

В Сеул, Южна Корея последват интересното решение с откриването на “Skygarden” през месец май. 983-метрова изоставена магистрала, издигната на 16 метра над града, е превърната в живописна пешеходна зона.

През деня необичайният парк „трепти“ с ритъма на минувачите, а през нощта се озарява от синя светлина.

Холандското архитектурно студио MVRDV e виновникът за иновативната концепция и усещане, които създава „небесната градина“. Те се заемат с първоначалната неприветлива бетонна структура, която е построена през далечната 1970г., като я изпълват с живот и… растителност. Добавянето на големи кашпи, живописно разпръснати по протежение на пътя, осмисля новата му функция като парк. Огромната корейска ботаническа колекция наброява цели 24 000 броя, от които 228 са от различни растителни видове.

Дизайнът е осмислен като „речник“ на растенията, които са част от националното наследство на Южна Корея.

“Skygarden” ги събира на едно място в съвременния градски център, за да покаже как природата може да се обвърже със забързания живот на обитателите. В допълнение, бившата магистрала предлага невероятни гледки към исторически забележителности на града. . От неизползваем монумент на изоставеното, магистралата се превръща в публично пространство.

Оказва се, че паркът предлага и образователно изживяване. Растенията са засадени в кашпи с различна големина и височина и организирани според групата, към която принадлежат. Те са подредени според корейската азбука, което е довело до интересна пространствена композиция. Животът на парка се обогатява от динамиката на различните растителни видове. Едни цъфтят, други раждат плодове – цветовете и жизнеността непрекъснато се изменят и допълват.

Въпреки че основният фокус на проекта е към ботаниката, е помислено и за други развлечения за преминаващите. Галерии, чаени къщи, ресторанти, информационни центрове и театър са разположени по протежение на пътя и допълват цялостната картинка.

Множество стълбища, рампи и асансьори свързват „небесния парк“ с квартала, спомагайки за градските пешеходни връзки.

Разположен в сърцето на Сеул, “Skygarden” е линия, но и пространство; преминаване, но и пауза.

Минувачите могат да се насладят на зеленината и да погледат забързания град отвисоко. Интересен е контрастът на парк над забързания автомобилен трафик, но на места като това се оказва добро решение. Всеки град има нужда от своите места за отдих и пауза, а парковете са място, което не спира да се променя и да търси своя нов прочит. Парк като линия… а каква ли ще е следващата иновация?

 

Photos by © Ossip van Duivenbode

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Градска среда

2 коментара

  1. […] от световноизвестното холандско архитектурно студио MVRDV скоро разкриха впечатляващите визуализации за […]

    Reply

  2. […] е Seoullo 7017 или Skygarden (небесна градина), за който вече сме ви разказвали, Той се намира в сърцето на Сеул, столицата на Южна […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Вижте кои са победителите в конкурса на STROIINFO
И още за гласовете на архитектурата, за които ни разказвахте

През изминалите три седмици се проведе конкурсът „Гласът на архитектурата“ на …