Обществените обсъждания на проектното предложение за площад „Света Неделя“ в София започнаха. Мнения и предложения по проекта ще се приемат на страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“ до 11-ти септември. Той бе избран след втори опит на конкурс, който завърши в края на миналата година. Победител в него бе световноизвестното студио на Масимилиано Фуксас. След края на конкурса ви разказахме за големите въпросителни в иначе ефектното решение. Миналата седмица бе представен оптимизираният проект, който разрешава някои от тях:

Работата ще се извършва на етапи

Първият етап ще бъде от ул. „Алабин“ до ул. „Съборна“, а след това – отсечката от бул. „Ал. Стамболийски“ до бул. „Тодор Александров“, съобщи главният архитект на столицата – Здравко Здравков. Предвижда се и смяната на подземната инфраструктура.

Визуализция, отразяваща проектната преработка

Ще бъдат запазени всички съществуващи дървета

Първоначално проектът предвиждаше премахване на многогодишните дървета около храма „Света Неделя“. Това обаче е било ревизирано и съществуващата растителност ще бъде запазена. В транспортното решение са взети предвид и коментарите на служителите на Българската православна църква за достъп до храма. Като част от оптимизацията на проекта са преработени и достъпите до обществения транспорт и заобикалящите сгради и улици, достъпите за пешеходци, входовете за метрото и техническата поддръжка.

Преработено е и осветлението

Конкурсният проект представи решение за ефектно декоративно осветление, което обаче бързо се сдоби с нарицателното „гъбите“. На негово място вече се предлагат няколко сценария за осветление – акцентно за растителните видове и спотове за уличната настилка. Високите осветителни тела са със специално разработен за София дизайн. Имат и USB изводи, електрически контакти, високоговорители и камери за наблюдение.

Осветителните тела извличат концепция от декоративните елементи на Богословския факултет наблизо.

Високотехнологична градска мебел?

Според екипа на студио Фуксас, пейките са с високо технологичен дизайн, разработен на базата на ергономични изследвания и са направени от дишащ бетон, който има свойството да пречиства градския въздух. Предвиждат се и две станции за зареждане на електромобили.

Настилката ще остане с формата на мрежа

Тя ще бъде с рамка от тъмен гранит, а вътрешността ще бъде оформена с по-светъл цвят. Повърхността й ще бъде обработена срещу хлъзгане. Това включва и стъклените настилки, с които ще бъде покрито част от археологическото наследство.

Запазени са и тревните площи около храма, които очертават и имотната му граница. Така пространството сякаш е откъснато от останалата настилка.

Една от целите е да се използват местни материали

Идеята е да се запази топографията на района, да се използват местни материали и да се запазят съществуващите растителни видове. Високотехнологичните елементи също търсят устойчивост в решението, тъй като използват възобновяема енергия.

Старт на строителството – 2022 г.

Представянето на становища по проектното решение ще бъде в периода 29.08 – 11.09.2020 г. След това ще бъде изготвен техническият проект, чието съгласуване и одобряване се очаква да приключи до средата на идната година. Провеждането на обществена поръчка с избор на изпълнител следва да бъде в периода септември 2021 – март 2022 г. Очаква се строителството да започне през април 2022 г. Материалите и вложените продукти ще бъдат представени предварително с мострени фрагменти и модели.

Поглед към Ларгото

Проектът отговаря на някои въпроси, но задава и нови

Новите визуализации затвърждават една добре позната истина – в процеса на преработка бляскавият идеен проект започва да губи първоначалния си замисъл. Запазената растителност скрива мрежата на настилката, а тя от своя страна вече не създава същото впечатление за пулсация и движение. Лампите вече не изглеждат толкова светли, а площта на остъклените археологически останки е намалена наполовина. Както казахме и преди – сега е ред на детайлите да подкрепят първоначалната идея и да ни убедят, че това е площадът, на който искаме да си почиваме, да празнуваме и да скандираме. И не само ние, а и тези след нас.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Градска среда

One Comment

  1. […] Промениха проекта за пл. Света Неделя Мнението на обще… […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Под настилката: подът като система
Отопление, шумоизолация и цялостен комфорт – кои са правилните решения за подовете?

Подът – бихме го подценили, ако смятаме, че той е единствено основата за завършващата наст…