Чарлс Харисън, продуктов дизайнер, въвел едни от най-известните иновации, почина на 87-годишна възраст. Причина за смъртта му е бактериална инфекция, съобщи The New York Times.

Името на дизайнера е известно със създаването на пластмасовото кошче за боклук на колелца, преносимия сешоар и 3-D View – реновирана версия на стандартен стереоскоп, превръщаща го от специализиран фотографски предмет в популярна детска играчка.

Снимка: pinterest.co.uk

Харисън е основоположник на пътя на афроамериканците към дизайна и на борбата с типичния за времето си расизъм. През 1961 г. той е нает в Sears, Roebuck & Company, като преди това позицията му е била отказана заради цвета на кожата му. Наемането му го прави първия цветнокож, който получава роля в компанията. Той прекарва почти 30 години там, като се издига в главен дизайнер и развива повече от 700 потребителски продукта. Мотивирани от личната му борбата с дислексия, дизайните му целят да направят живота по-лесен и да не изискват инструкции.

Дизайнерът е отличен за постиженията през 2008 г., когато получава първата присъдена на афроамериканец награда за постижение Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum’s Lifetime Achievement Award. Институцията тогава го определя като един от “първите афроамериканци, които влизат в сферата на дизайна”.

По време на неговата отличителна кариера, Харисън запази непоклатима отдаденост към нуждите на средния потребител”, е отбелязано в прессъобщение на Cooper Hewitt.

“Харисън подобри качеството на живота на милиони американци чрез необикновения обхват и иновация на неговите дизайни на продукти.”

Роден през 1931 г. в Шрийвпорт, Луизиана, Харисън наследява интереса си към дизайна от неговия баща, който преподава индустриални изкуства в университета Prairie View A&M в Тексас и в гимназията Phoenix Union Colored High School, където е учил и Чарлс.

Образованието си той продължава в School of the Art Institute в Чикаго, а след това добива и магистър в Illinois Institute of Technology. Междувременно служи в топографските части на армията на САЩ в Германия.

Жени се за Джанет Елинор Симпсън, двамата имат син, който също се казва Чарлс.

Чарлс Харисън се оттегля от позицията си в Sears през 1993 г. След това работи като професор в Илинойския университет в Чикаго и в Колумбийския университет в Чикаго. През 2006 г. публикува книгата A Life’s Design  – автобиография, съдържаща детайлно представяне на работата му.

Снимка: issue.com

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Вера Балабанова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Тази седмица в строителния сектор
Избраха “Аркад” да строи български участък на “Турски поток” | Проектираха устойчиви подслони за космоса

G-Tower в София е готова Завършиха строителството на най-новата жилищна сграда G-Tower. Тя…