Skip to main content
search

В един от най-новите епизоди на световноизвестния подкаст за архитектура и дизайн – 99% Invisible, вниманието е насочено към българската градска среда и по-специално към междублоковите пространства в София. Репортажът е иницииран от Андрю Андерсън, съосновател на първата специализирана книжарница за дизайн в София – Avrtikl, и Ашира Морис – американска журналистка на свободна практика, живееща между София и Талахаси, щата Флорида.

 Четете тук: 7 места от които можем да си купим книги за архитектура

На фокус – междублоковите паркове

Двамата, като чужденци дошли в България заради партньорите си, откриват междублоковите пространства и ги считат за интригуващи и ценни. Тъкмо този общ интерес ги подтиква да се свържат с водещия на 99pi Роман Марс.

източник: ABCDSpace и НАН

В рамките на епизода Марс, Андерсън и Морис заедно с гостите на подкаста архитект Анета Василева и ландшафтен архитект Соня Хърт, споделят историята на зелените пространства на София в контекста на градското планиране по време на социализма. Вдъхновени от модернисти като льо Корбюзие и теорията за Градът – градина, българските архитекти по това време планират новите квартали на София като море от зеленина, където сградите изпъкват като отделни острови, обобщава водещият на шоуто.

Междублоковите паркове, споделя Андрю, представляват сърцето на квартала – места за създаване на нови приятелства и стимулиране на социалния живот.

От създаване към застрояване на зелените пространства

Подкастът коментира съвременните предизвикателства, пред които са изправени междублоковите пространства. Създадени през социализма с процесите на колективизация, след края на режима преминават в ръцете на частни лица и днес често биват застроявани. Това води до нарушаване на идентичността на кварталите и намаляване на зелените площи, което влияе отрицателно върху качеството на живот.

източник: ABCDSpace и НАН

Субурбанизацията в София – лукс и изолация зад огради

Градът е изправен и пред друго предизвикателство в лицето на субурбанизираните градски райони, споделя Соня Хърт – практика отдавна отречена в останалия свят. Периферията на София е наситена с луксозни имения зад плътни огради, някои от които всъщност са разположени на черни пътища поради липса на пътна инфраструктура.

Но махалото винаги се люлее и все повече млади хора започват да чудят дали не могат да върнат идеала на Града – градина с равен достъп до зелени пространства пред собствения им дом с малки по мащаб лични инициативи, но с голямо цялостно значение.

Подкастът 99% Invisible разглежда историята и значението на междублоковите пространства в София, създавайки дискусия за бъдещето им. Въпреки, че в голямата си част епизодът представлява чуждестранен, страничен поглед към контекста, епизодът отваря врата за по-широка дискусия.

Целия епизод можете да чуете тук

Създаден от Роман Марс по проект на радио KALW и Американския институт на архитектите в Сан Франциско, 99% Invisible се разраства до изключително популярен подкаст със своите над 500 епизода. През последните четиринадесет години, подкастът поставя на фокус пренебрегваните и на пръв поглед “невидими” аспекти на архитектурата и дизайна от ежедневието.

Източници

Заглавна снимка ABCDSpace и НАН

Линк към епизода в сайта на 99% Invisible

Линк към епизода в Spotify

Повече за междублоковите пространства и техните проблеми и перспективи за развитието им можете да научите на сайта на Екипът на София

 

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu