Skip to main content
search

Чудили ли сте се дали има път в света, който е невидим или скрит от очите на хората? Магичен и опасен път, по който може да се премине само ако знаете кога? Дори и да не сте, такива пътища има. Единият е в Южна Корея, но този път ще се концентрираме в границите на Европа, където е и другият такъв проход.

Проходът дьо Гоис се намира в област Вандея, Франция и свързва остров Ноармутие със земите на Европа.

Особеното на прохода е невъзможността да се използва постоянно, причината за което се дължи на поглъщащите го води на залив Бурньоф. Проходът е дълъг 4,5 км. и е отворен за ползване само два пъти на ден, заради прилива на водите. В двата края на прохода са обособени знаци, на които е означено подходящото време за използване. Въпреки означенията, често хора остават в безизходица от бързо прииждащите води, които покриват пътя с обилно количество вода. При прилив пътят потъва на дълбочина от 2 до 4 метра, което би било ужасно в случай, че някой е останал по пътя. За тази цел по периферията на пътя са обособени кули, на които може да изчакате отлива и да продължите пътя си, но без досегашното ви превозно средство.

© 1616.ir

В миналото единствения начин да се стигне до остров Ноармутие било с лодка, но с течение на времето и на водите на залива, пристанището се задръствало с тиня и пясък и това позволявало по време на отлив, каруци, добитък и хора да прегазят залива, като стигат до острова и обратно. За пръв път през 1701г. проходът е отбелязан на карта. През 1971 е открит мост, свързващ острова и континента, заради опасния характер на прохода.

Въпреки опасността по време на отлив проходът е желана дестинация от туристи, които имат желание да прекосят или погледат прохода и обкръжаващия го залив. Проходът е еднакво предпочитан и от много рибари, търсещи миди в пясъка, отлагал се с векове, докато около 1840г. е бил затрупан с чакъл, така че да стабилизира плаващия тогава път.

Пътят е бил и още се използва за различни състезания. От 1986г. насам се организира необичайно крос състезание през прохода – Foulées du Gois. Също така, през 1999г. проходът е включен в маршрута на емблематичното състезание по колоездене – Tour de France.

Tour de France

 

 

Остави коментар

Close Menu