Skip to main content
search

По време на събитието за представяне на конкурса за нов център на Боровец арх. Рита Юстенсен – директор на отдел „Планиране и архитектура” в Копенхаген, изнесе лекция, свързана с развитието на Северното пристанище в града. Тя представи различните стъпки в планирането и изпълнението на един от най-амбициозните градоусройствени проекти в Европа. Nordhavn е новият крайбрежен квартал на Копенхаген.

Районът е в процес на трансформация от активно индустриално пристанище в модерен жилищен и бизнес квартал.

Той цели да осигури на жителите си всички удобства, от които се нуждаят за пълноценен и удобен начин на живот.

Снимка: www.nordhavnen.dk

През 1990 г. Северното пристанище е един от най-неприветливите квартали в града, цените на имоти са най-ниски и въпреки това към него няма никакъв инвеститорски интерес. Поради това се поражда идеята за преустройство на тази зона. Преди да се започне каквато и да е работа в тази посока се прави подробно проучване на населението и тяхната гледна точка за развитието на района. Арх. Юстенсен отбеляза, че в подобни начинания най-важна роля играе общественото мнение и в наши дни проектиране без зачитането на гледната точка на населението е абсолютно погрешен подход.

През 2007 г. CPN City & Port Development обявява международен конкурс за разширението на зоната. В конкурса вземат участие над 180 проекта от различни държави, като основно изискване към тях е да се придържат към очакванията на обществото и предварителните изледвания, направени от общината. Те са свързани с увеличението на населението на датската столица през следващите години, бъдещата нуждата от жилища, както и пътната инфраструктура и броя на спирките на градското метро, които са нужни за обслужването на потока от хора в района. Визията, заложена в конкурса, е зоната да осигурява жилища на 40 000 души, както и точно толкова работни места, включително и развитието на търговска зона и паркови части за отдих на населението.

Кварталът трябва да бъде самодостатъчен за жителите му, но и да гарантира бърза и удобна комуникация с останалата част от града.

Друга важна цел, преследвана от проекта, е осигуряването на устойчива среда – дългосрочност на обитаване; възобновяеми енергийни източници; минимални стойности на вредни емисии, както и много други фактори, които правят една зона устойчива. В момента sustainability (устойчивост) е един от най-важните и често срещани термини в съвременната архитектура. Осигуряването на устойчиво бъдеще във всички аспекти на живота е идеология на съвременното обитаване, затова тя играе централна роля и в това начинание, което устремено гледа в бъдещето.

Разширението на Северното пристанище. Снимка: www.ramboll.com

Спечелилият проект в конкурса предлага разширение на пристанището, което запазва съществуващата му структура отворена към водата и добавянето на още няколко земни ръкава с индивидуален характер и визия. Запазването на духа и историята на пристанището е търсен ефект от възложителите на проекта и играе роля и в по-нататъчното му развитие. Новите земни ръкави се изпълняват във вид на изкуствени острови, за които се използват над 18 млн. тона земна маса. По-късно в проекта се вграждат и над 28 хил. тона желязо и така той се превръща в най-големия строителен обект в Северна Европа и едно от най-амбициозните градоустройствени решения в съвременната история.

В следващите етапи се обявяват още конкурси за отделните части на квартала. Една от зоните, където са се намирали контейнерите на пристанището, в момента е жилищен квартал. Новопостроените блокове запазват структурата и подредбата на някогашните контейнери, което съхранява автентичния дух на мястото, предлагайки му нова функция.

Новата крайбрежна линия и метрото. Снимка: www.dtu.dk

Голямо внимание се обръща на крайбрежните зони – там се заформят паркови части, както и главни артерии за велосипедно, пешеходно и автомобилно придвижване. Транспортната мрежа в квартала е проектирана по най-добрия начин за осигуряване на максимално удобство. В зоната е замислена велоалея, която не пресича никакви пътища, за да бъде максимално бързо придвижването с велосипед, което е основното транспортно средство в Копенхаген. Преди два месеца е открита и новата магистрала, която свързва квартала с града. Поради близките дистанции от всяка точка на квартала до метростанция, място за отдих или крайбрежието районът получава и ново име.

Северното пристанище вече става известно с названието си “The five minute city” – “Петминутният град”.

В момента са изпълнени първите етапи от генералния проект и вече зоната е ативна жилищна и обществена част от града. Населението на Северното пристанище през 2018 г. наброява 1500 жители, но е отчетено, че обществените зони се използват и от хора, които идват от другите квартали на столицата. До 2050 г. се очаква да се достигне пълното развитие на новия квартал и увеличаването на населението му до пълния капацитет от 40 хил. души.

 

Развитието на метрото в новия квартал. Снимка: www.ramboll.com

Поставянето и преследването на високи цели за осигуряване на добър живот за бъдещото население трябва да бъде основна движеща сила в съвременното проектиране. Дания, и в частност датската столица, е мястото, където се заражда идеята за „Градове за хората” от Ян Геел и Копенхаген следва тази идеология във всички аспекти на градското планиране. След доклада, който Gehl Architects изготвиха за градоустойственото развитие на центъра на София, се стартира мащабен проект за нова визия на столицата ни, която дава приоритет на пешеходците и велосипедистите.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu