Хотелите много често успяват да ни удивят с разнообразните си вариации и иновативни идеи и концепции – стари замъци, изоставени подводници, хотели от лед или такива, разположени някъде далеч от досега на човешката цивилизация. Те предлагат неверояни изживявания, но на високи цени. Този път ще ви разкажем за един много по-различен подход към проектирането на хотелските сгради – евтин, но и все така интригуващ.

Капсулните хотели са създадени в Япония през 70-те години на ХХв.

Целта им е осигуряване на подслон за максимално много хора на ограничено пространство и на максимално ниски цени. Всеки хотел е оборудван с голям брой спални „капсули”, в които са стаите на посетителите. Тези капсули са със стандартен размер 2/1/1.25м и предоставят само най-минималните за човека удобства – място за спане, безжичен интернет и може би телевизия. В хотелите понякога има и машини за храна или ресторант, а санитарните помещения винаги са общи.

Първият такъв хотел е проектиран в Осака от световноизвестният архитект Кишо Курокава през 1979г. и до ден днешен тази типология поддържа своята популярност из цяла Япония, благодарение на ниските си цени. Този интересен вид хотели се смятат за алтернатива за бедните или бездомните, които са над 30% от клиентите им. Останалата част от населението често гледа на капсулните хотели като на неприветливо място без никакви удобства.

Веригата за капсулни хотели в Токио 9h (nine hours) се опитва да приложи съвременен метод при изпълнението на този тип сгради със създаването на нови видове капсули. Но в новия си проект ℃ (Do-C) те искат да използват по-различен подход. При него те решават да реновират вече съществуващ хотел в съвременен такъв, а тази сложна задача възлагат на японското архитектурно студио Schemata Architects.

Новият дизайн се опитва да промени изцяло представите за капсулен хотел.

Той предлага на посетителите уютна обстановка, която е коренно различна от традиционната, и наред с това осигурява и нови удобства. Архитектите се опитват да маскират визията на стария хотел чрез промяна на интериорните пространства и общите помещения, но оставят старите капсули такива, каквито са били и преди, за да не се заличи връзката между историята и новата намеса. Те признават, че запазването на старомодния цвят на капсулите е била голяма дилема за тях. В крайна сметка, те решават да го използват като основен цвят в интериора, който да балансира цялостната визия и елегантно да впише бежовите капсули в новия дизайн.

В Япония съществува стереотип, свързан с асоциирането на тези хотели със сауни, поради шаблонния им дизайн в миналото. Архитектите решават да използват това виждане в тяхна полза, проектирайки сауни в хотела. Така те подсилват старомодното възприятие, препращайки към миналото, но и едновременно с това дават на хотела нов съвременен привкус с внедряването на невиждано досега удобство.

Смелата комбинация от сауни и капсули дава нова идентичност на проекта ℃ (Do-C).

Традиционният финландски метод „jöyly” е използван специално за създаването на автентични сауни – те са внос от Финландия, която е известна като Меката на сауните и спа изживяванията. След това към тях са добавени и студени вани, които заедно със сауните осигуряват пълноценното и здравословно използване на такива процедури. Завършващият слой на помещението, което служи за връзка между душовете и сауните, е от полиетилен с подсилващи влакна – той покрива, както пода и стените, така и тавана за осигуряване на пълна хидроизолация.

В екстериор съществуващите настилки на стълбите и входната част са изцяло премахнати, за да стане видима конструкция на елементите. След това те са пребоядисани с антикорозионна боя за поддръжка на състоянието им. Впоследствие се решава използването на боя в същия цвят за цялата фасада на сградата с идеята да се създаде цялостна характерна визия.

Сауните, цветът на антикорозионната боя и старомодното бежово са сигнатурите на този революционен капсулен хотел, който цялостно преобръща представите на обществото. Все повече такива примери се появяват на световната архитектурна сцена – умелата комбинация на историята и даденостите на мястото, облечени в черупката на съвременните материали и иновативни подходи.

Снимки: Nacasa & Partners, www.nacasa.co.jp

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Зекие Емин
Load More In Архитектура

One Comment

  1. […] капсулните жилища, които работят на принципа на капсулните хотели, за които ви бяхме разказали през миналата година. […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Първа копка за Карин дом – стъпка напред за конкурсната култура
Резултатите от архитектурния конкурс са вече налице

През миналата година бе проведен архитектурен конкурс за нова сграда на центъра за работа …