Skip to main content
search

По време на почивния сезон е хубаво за миг да вдигнем глава от чертежите  и да се замислим:

Как да стана по-добър архитект?

Или по-конкретно как да представям и защитавам идеите и решенията си, как да убеждавам в тяхната целесъобразност и как да направя така, че да оставя добър пример? Няма как да очакваме, че това става само по себе си.

Презумпцията, че трудовият стаж и годините са достатъчни, за да подобрят уменията ни, не е съвсем правилна. Често повтаряме едни и същи грешки, тъй като просто сме свикнали така. За да станем по-добри архитекти обаче, трябва да „надскочим“ себе си и да потърсим по-широки хоризонти от чертаенето, техническия надзор и управлението на проекти. Нека видим как:

1.Започни да трупаш опит.

Снимка: pixabay.com

В днешно време основното, което „говори“ за теб, е свършената работа. Започни да участваш в конкурси още в университета. Въпреки че може да си още първокурсник и идеята ти да изглежда наивна, никога не знаеш дали тя няма да се открои или няма да ти послужи в бъдеще. Оглеждай се и за възможности за стаж.

2.Не бъркай стажа с щатното назначение.

Често студенти или току-що завършили професионалисти попадат в сивата зона на неплатения стаж. Не забравяй обаче, че той дава възможност да проследиш работата в студиото и да натрупаш опит. Липсата на заплащане би трябвало да освобождава от нежелани ангажименти като стрес от поемането на големи отговорности.

3.Проектирай своята професия и позиция.

Не мисли, че трябва да бъдеш само дизайнер или чертожник. Можеш да тръгнеш по много пътища на развитие и да оформиш професията си според силните си страни или според това на кое искаш да наблегнеш.

4.Развий специфични умения.

Можеш да чертаеш стълби, но това го умеят и много други. Открий силните си страни и ги превърни в специални умения, в които си ненадминат. Така винаги ще бъдеш крачка напред.

5.Не се заклещвай в „старата гвардия“.

Имената на големи и утвърдени проектантски студиа могат да стоят много добре в твоето CV. От друга страна, работата в компания с много служители може да те остави години наред в една и съща позиция с едни и същи задължения.

6.Посещавай строителната площадка.

Снимка: pixabay.com

Отивайки на обекта, можеш да откриеш много грешки и пропуски. Прави го по-често и така ще спестиш тонове работа в бъдеще.

7.Подобри техническите си познания.

Говори с изпълнителите, проучвай и добре познатите, и новите технологии, така че да не се налага да правиш промени в проекта в последния момент.

8.„Дигитализирай“ се.

Снимка: pexels.com

Дори и да започваш проекта с ефектни и добре премерени скици, трябва да признаем, че бъдещето е в дигиталните технологии. Чрез тях можеш да откриеш много начини да олекотиш работата си, защо дори да не откриеш нова професия? Почерпи вдъхновение от многото ни теми за дигитализация тук.

9.Развий ораторските си умения.

Бярке Ингелс говори за нуждите на ползвателя. | Снимка: Design Indaba

Изключително важно е да умееш да говориш ясно и убедително, така че публиката, инвеститорите и изпълнителите да те изслушват и да могат да те разбират. Обмисли варианта да се запишеш на курс по публично говорене. Тук можеш да откриеш 12 причини архитект да използва гласа си.

10.Създавай контакти.

“Хауърд Роурк. Архитект” гласи табелата на вратата на главния герой от “Изворът”. | Изображение: thisweekinstupid.com

Да бъдеш неповторим индивидуалист сработва добре за Хауърд Роурк от известния роман „Изворът“ от Айн Ранд, но не е сигурно, че ще бъде така за теб. В архитектурно-строителната общност всички участници са взаимно зависими. Не го забравяй.

11.Изразявай мнението си.

Важно е да аргументираш идеите и решенията си, особено ако са в полза на ползвателя. Как да бъде мнението ти прието? Върни се на точка 9.

12.Подобри своите „меки“ умения.

Снимка: pexels.com

Усмихни се, избягвай оплакването и деструктивната критика. Слушай и мисли преди да говориш. В полза на всеки архитект би било да прочете „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ от Дейл Карнеги.

13.Накарай клиента да мисли, че идеята е негова.

Иначе той ще държи на първоначалното си мнение до края, дори да е видял, че не работи. Преглътни егото си и убеди клиента, че идеята е негова. Така всички ще бъдат щастливи.

14.Обърни внимание на устойчивостта.

Снимка: pexels.com

Фокусът на съвременното общество пада все повече върху опазването на околната среда. Съобразявай дизайна с нея, така че да оставиш и своята следа в бъдеще.

15.Намери начин да си полезен на обществото.

Само няколко процента от хората могат да си позволят услугите на архитект. Какво ще направиш за останалите? Не забравяй, че ако си полезен на тях, доказваш защо твоята професия е необходима и трябва да бъде адекватно възнаградена.

16.Чети.

Снимка: pexels.com

Прочети „Изворът“ на Айн Ранд. Обърни внимание и на архитектурната критика, както и на всякаква друга литература, която ти е интересна. Не е нужно буквално да четеш, може и да слушаш, ако ежедневието ти е твърде ангажирано.

17.Продължавай да се учиш.

Всеки ден след дипломирането ще продължава да те убеждава, че университетът не е достатъчен. Намери начин да продължиш да се учиш. Възможност за допълнителна квалификация е например Академия Лидерите.

18.Бъди ментор.

Снимка: pexels.com

Не дръж знанието само за себе си. Старай се да предаваш наученото на тези след теб, без значение дали като преподавател или просто като по-опитен ръководител.

19.Участвай в доброволчески инициативи.

Снимка: pexels.com

Разшири мирогледа си и си припомни защо архитектите трябва да бъдат полезни на обществото. В повечето случаи те са визионери, а визионерите решават по-големи проблеми от разпределението на санитарния възел.

20.Научи се на ноу-хау и от други професии.

Какво представлява проектният мениджмънт? А управлението на стоки и доставки? Онлайн можеш да вземеш участие в много курсове, които да подобрят тези твои умения. Трябва да проектираш детска градина? Тогава научи малко повече за детската психология, за да откриеш подходящия подход.

Надяваме се тези съвети да са били от полза. Направи и своя списък и намери стъпките, които да те отведат към твоята мечтана кариера на архитект. Откривайки я, ще успееш да превърнеш работата в удоволствие.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu