Вчера, на 10-ти май, се състоя дългоочакваното завръщане на „Лидерите, които строят“ – един проект на „Хобеликс“. След два сезона вълнуващи лекции от изтъкнати лидери от бранша, третият сезон идва, за да разчупи цялостния формат и да представя не един, а цели трима професионалисти. Мястото също е различно – централното фоайе на Новата сграда на УАСГ. Благодарение на екипа на „Хобеликс“ и Златко Янакиев, талантлив студент, преподавател в УАСГ и част от екипа на DesignMorphine, студентите вече ще се радват и на нови работни пространства. Масите, сглобени във вторник на workshop, бяха трансформирани в сцена, която се превърна в център на случващото се. От днес те ще се използват от студентите, за да заверяват успешно семестъра.

Една от изненадите от новия сезон на „Лидерите, които строят“ е едно от новите лица на форума, а именно талантът с много лица Кузман Илиев –  журналист, финансов анализатор, лектор и ментор. Той водеше дискусията на тема „ТОКЧЕТА И КАСКА“ с три изтъкнати дами, реализирали се в различни направления на строителството.

Какво е всъщност да си лидер в една предимно мъжка професия? Как нежният пол се справя с предизвикателствата в работната среда? Как мъжете възприемат дамите на строителната площадка?

С наближаването на старта на събитието фоайето се запълваше с любопитни гости. Срещата откри Златко Янакиев – създателят на новите работни пространства за УАСГ. Той разказа, че преди седем месеца се е срещнал с Александър Маринчев и Христо Христов, след което приема предизвикателството да създаде сцена за „Лидерите, които строят“.

След поредица от прототипи Златко Янакиев създава нещо работещо, което извървява целия път от идеен проект до реализация.

Той отправи благодарност към партньорите от Wienerberger, PERI и HILTI, както и за съдействието от страна на Weber и домакина УАСГ. Златко Янакиев сподели радостта си от изключителното усещане да реализираш нещо собствено. Освен опита и удовлетворението от свършената работа, той паралелно го разработва и за свой преддипломен проект, съгласуван с арх. Орлин Давчев.

След него на сцената се качи Кузман Илиев, който отправи похвала за закачливото заглавие, което всъщност разгръща една важна тема – позицията на жената както в строителния бранш, така и като професионалист като цяло.

„Незаслужено дамите понякога биват подценявани.“

Кузман Илиев покани трите успешни дами. Първата – арх. Цветелина Георгиева, съосновател и CEO на DesignMorphine,  е абсолютен иноватор в сектора. Тя развива параметричния и генеративен дизайн и чрез дейността на организацията си е положила стабилни основи на едно ново разбиране за проектирането у нас. Втората дама – инж. Снежана Семова, изпълнителен директор на Weber за България, оглавява компанията от създаването й през 2001 г. С непоправим бизнес нюх тя ръководи пряко производството и търговията на компанията. Третата дама – проф. Фантина Рангелова, има опит с млади кадри и бъдещи специалисти. Според нея жената, която е строителен инженер, е носител на съзидание, търпение, иновативност и творчество.

Дискусията започна с кратко представяне. „Младите хора са потенциала за развитие на обществото.“ – сподели проф. Рангелова от позицията на първата жена, Декан на Строителен факултет на УАСГ. „Да бъдеш в образователната система е много близо до женската природа.“ – добави инж. Семова. От друга страна, тя отбеляза, че дамите в строителния сектор са едва 7%. За сравнение, IT сферата, която се развива от доста по-кратко време, разкрива 26% женско присъствие. Големите компании инвестират в квалификацията на нежния пол, защото постигнатите резултати често са по-осезателни. Оказва се, че мъжката природа подтиква към стремеж към личен резултат, докато дамите подхождат с повече грижа и внимание към околните. Мъжете са по-уверени, но жените рискуват повече и често внедряват иновации. Арх. Цветелина Георгиева сподели, че за да се задържиш на силна позиция в професията, трябва постоянно да се усъвършенстваш.

 „Още не се е оформило разбиране, че съвременният специалист трябва да бъде подготвен за всичко, което го заобикаля.“

С тези думи проф. Рангелова подкани към развитие на интердисциплинарност. Арх. Георгиева допълни, че за да бъдеш добър проектант, ти трябва да умееш да продадеш своя труд; с други думи, трябва да си много добър търговец. Не можем да очакваме, че околният свят ще ни създава самочувствие. Затова трябва да обичаме и вярваме в това, което вършим – с това идва увереността.

След това дискусията премина към въпроси от публиката. С похвала към инициативите на „Хобеликс“ Кузман Илиев поздрави главните виновници за събитието Доника, Александър и Христо за силата и вдъхновението, с които постигат поставените цели.

Благодарим на всички, въвлечени в откриването на Сезон  3 на „Лидерите, които строят“ – организатори, гости и партньори. Следете фейсбук страницата за следващите събития!

Снимки: Карина Дикова

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Образование

3 коментара

  1. […] На 10-ти май, се състоя дългоочакваното завръщане на „Лидерите, които строят“ – един проект на „Хобеликс“. След два сезона вълнуващи лекции от изтъкнати лидери от бранша, третият сезон идва, за да разчупи цялостния формат и да представя не един, а цели трима професионалисти.. Вижте още […]

    Reply

  2. […] На 10-ти май, се състоя дългоочакваното завръщане на „Лидерите, които строят“ – един проект на „Хобеликс“. След два сезона вълнуващи лекции от изтъкнати лидери от бранша, третият сезон идва, за да разчупи цялостния формат и да представя не един, а цели трима професионалисти.. Вижте още […]

    Reply

  3. […] от сектора. Първата за сезона, носеща темата „Токчета и каска“, събра три изтъкнати дами, реализирали се в различни […]

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пътят на една конструкция
ХМЦ АД в Сезон 4 на Академия Лидерите

На 12 ноември се състоя Модул 11 от Сезон 4 на Академия Лидерите. ХМЦ АД представиха темат…