По време на Модул 2 на четвъртото издания на Академия Лидерите своята презентация изнесе Алекс Хайрабедян, управител на „Пайплайф“ България. По време на представянето му младите специалисти имаха възможност да се докоснат до богатите му опит и знания, както и да чуят ценни съвети относно организацията на времето, продуктивността и приоритетното подреждане на задълженията ни.

В началото на своята лекция Алекс Хайрабедян започна с това, че всичко, което правим, трябва да е ориентирано към утрешния ден. Според него, ако човек не може да си представи себе си след години, то той много по-трудно би могъл да постига и изпълнява ежедневните си задачи. Той сподели, че съдейки от опита си, е силно вероятно след известно време да сменим житейския си възглед или образа, в който виждаме себе си. Въпреки това усилията, които сме полагали ежедневно, никога не биха били напразни, стига през цялото време да са били целенасочени.

Алекс Хайрабедян, управител на „Пайплайф“ България по време на представянето на компанията

Чрез канализиране на знанията и уменията си човек може да постигне много. Важно е обаче да имаме търпение и проявим постоянство.

“Интензитетът никога не може да „бие“ постоянството.”

Алекс аргументира изказването си чрез интересен пример: “Представете си, че ходите на фитнес 3 пъти седмично и прекарвате по 1 час там. Дали ако някой отиде и тренира 20 часа, но много интензивно, би имал същия резултат, както вие след 20 посещения?”. Той също сподели, че неговата житейска философия е свързана с това, че хубавите неща изискват време да се акумулират и развият.

Какво е да си лидер?

Управителят на “Пайплайф” сподели, че за него лидерството е трудът да помагаш на другите ежедневно и дългосрочно. Малките и дребни неща с мисъл за колегите, които се натрупват в перспектива, всъщност представляват проява на устойчив мениджмънт. “Понякога да пожелаеш хубав ден на някого е повече проява на лидерство, отколкото целенасочените опити за това”. Той коментира също, че разликата между бизнеса в България и бизнеса навън е погрешното схващане на българския работодател, че служителят трябва да бъде управляван.

Сроковете и комуникацията – ключ към успеха и препъникамък по пътя към него

Проблемите в работния процес, включващ много хора, в общи линии могат да се сведат до два най-съществени: срокове и комуникация. Според Алекс всеки е свикнал да пилее свободното си време, но това, че имаме лоши навици, не означава, че не можем да ги променим.

“Много хора се страхуват да кажат не.”

Да организираш времето си правилно е много важно. По този повод управителят на “Пайплайф“ посъветва участниците в Академията да не избягват да използват думата “не”. Независимо дали някой иска услуга от нас, работна задача или има друга молба, когато имаме по-приоритетна задача, имаме основание за отказ и дори е добре да го приложим. В противен случай често пъти се оказва, че човек се е задълбал в маловажни задачи, а съществените са изостанали и са се изместили на заден план. В тези ситуации проблемът се дължи на неправилно подреждане на приоритетите.

Лекцията си Алекс Хайрабедян приключи с извода, че да си добър импровизатор не е повод за гордост, а признак на лошо планиране. Той посъветва младите да инвестират в себе си и  бъдещото си развитие. Управителят на „Пайплайф“ посъветва участниците да се обогатяват със знания в различни сфери, вместо да задълбочат познанията си единствено в една насока.

Няколко дни след презентацията, участниците посетиха завода на компанията в Ботевград. По време на посещението си, те научиха доста любопитни факти относно производствения процес на продуктите на „Пайплайф“, а също така и доста факти относно различните видове отопление – подово, стенното и таванно. Стана ясно, че са възможни различни комбинации между тях, в зависимост от проекта и потребностите на потребителя. Повече информация за това предстои да бъде практически показана на workshop-a, организиран за участниците от Академия Лидерите, който ще се проведе на 23-ти ноември. 
Обиколката завърши в лабораторията, където изпитвахме тръби на удър, смачкване и опън. При изпитването на опън на водопроводна тръба, бе достигнат нов рекорд в удължението й – 1189,2% , което е много над нормата – 300%. 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…