Skip to main content
search

Бивш автомобилен шоурум в Чехия намира своя нов облик като иновативно модерно архитектурно произведение.  Студио “CHYBIK+KRISTOF” използват идеята за „фасада като функционална бариера“. Те рамкират екстериора на мебелна къща не с какво да е, а с над 900 черни пластмасови стола. Запомнящата се „облицовка“ включва напластена от множеството елементи текстура, която определено привлича вниманието.

Още щом види сградата, минувачът ще знае интуитивно, че става дума за пространство на интериорния дизайн.

По този начин сградата е успешна гигантска реклама на  самата себе си.

Едноетажната сграда приютява “MY DVA group”. Фокусът на студиото е насочен предимно към производството на офис мебели, обзавеждане за училища, както и изделия от метал.

Когато архитектите от “CHYBIK+KRISTOF”  за пръв път се сблъскват със заварената ситуация, те откриват сграда със съмнителни естетически достойнства. Построена през 90-те на миналия век, тя вече била технически и морално застаряла. Архитектите поели предизвикателството да изработят нов идентифициращ и запомнящ се дизайн възможно най-бързо. По-специфичното е, че трябвало да работят около вече настанилите се и работещи вътре мебелисти.

Както биха били посъветвани от почти всеки инвеститор, архитектите чули насоки в духа на „Направете го евтино, даже още по-добре – безплатно“. Помещенията се нуждаели от външен облик, който не е скъп и сложен за изпълнение.

Екипът на “CHYBIK+KRISTOF” залага на нестандартната идея за фасада от столове.

Всеки от тях струва около $3.25, но стойността на имиджа, който създават, осмисля цялата концепция. Изборът на материал свързва екстериора с продукцията на интериора. Сградата е покрита с една своеобразна хомогенна покривка, която се явява и неконвенционална визитна картичка. Абстрактната текстура говори сама за себе си – без лого, без текст, без повече баналности.

Отделните седалки са прикрепени върху стоманена конструкция, която е прикрепена към съществуващата фасада. В случай на повреда, всяко парче може да се замени с ново, а почистването също не се оказва сложна задача.

В допълнение на новата фасада, архитектурното студио ремоделира и интериорното пространство. Отворено и въздушно, то е съставено от две части – шоурум и офис. Цилиндрични завеси разкриват мебелните колекции.

Простите и семпли идеи обикновено дават най-ярки резултати. Едно е сигурно – сграда като тази няма да остави минаващите покрай нея безразлични.

 

Photos by © Lucas Pelech

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu