Skip to main content
search

Има хиляди пътища по света, обградени от красиви пейзажи, които те зареждат с енергия, докато просто си седиш и пътуваш. В този случай, Норвегия има какво да покаже със своя Атлантически път, който пресича островите на архипелага близо до област Ейде, свързвайки две от най-населените места в Норвегия – Молде и Кристиансун.

Участъкът е 8,27 километрова отсечка от път 64 в норвежката пътна мрежа.

Състои се от 8 моста, най-дългият от които е конзолният Сторсезандетски мост – 260м. Мостът има необикновена форма, поддържана от 2 колони, които издигат най-високата точка на моста на височина от 23м. Освен мостове, в отсечката са предвидени 4 места за почивка и места, от които можете да наблюдавате разбиващите се вълни на Норвежко море в скалите на архипелага или дивата природа и животински свят, обитаващ морето при по-спокойно време. На някои острови от отсечката са разположени места за туристи, на които има места за хранене, риболов и скуба дайвинг.

Пътят е отворен на 7 юли 1989г, като в началото на съществуването си е имало такса за преминаване, но през 1999г. е била премахната, защото мостът се е изплатил. Участъкът е част от културното наследство на Норвегия и е класифициран като национален туристически маршрут. През 2009г. пътят е бил деветата най–посещавана природна туристическа атракция в Норвегия със своите близо 280 хил. посетители от май до август.

Отсечката е печелила редица награди, сред които „Норвежка конструкция на века“.

Често туристите предпочитат да минат по Атлантическия път, вместо директната връзка, създадена през 1992г. – Кристиансун – Фрей. Предпочитан път е заради своите форми и пейзаж, който определено си взаимодейства с пътя, пръскайки вълните на Норвежко море в него. Бил е включван в статии на вестници, известни в Норвегия като най-доброто пътуване в света, което добавя още една причина да посетите Норвегия и Атлантическия път.

Със сигурност зимата не е най-подходящото време за екскурзия до Атлантическия път, понеже е хлъзгаво, а пътя е обсипан със стръмни наклони, най-големия от които – 8%. А в случай, че го посетите и времето е усмихнато си вземете фотоапарат, защото определено има какво да се снима.

 

Остави коментар

Close Menu