Skip to main content
search

Нарастващата нужда от жилищно строителство в Холандия продължава да ражда интересни архитектурни решения. Идеята за кутиеобразен блок е останала в миналото – днес сградите „се грижат“ за обитателите си.

Писта за бягане, разгъваща се по покривното пространство, свързва двете кули на жилищния комплекс, дело на архитекта Питър Пичлър.

Студиото на италианския архитект печели международния конкурс за създаването на жилищен комплекс в Маарсен, Холандия. Looping Towers ще се разгърне на 35 000 кв.м застроена площ. Комплексът формира своеобразна осмица, съдържаща 260 апартамента и обща ниска част, която предлага и още. Още на приземно ниво централната част е сплескана и създава зона за рекреация и озеленяване.

Изборът на формата позволява създаване на изобилие от отворени пространства в централната зона, както и писта за бягане на покрива, която пресича и свързва сградата. На пръв поглед е поставена “апликирана” на покрива, но всъщност разрешава градоустройствен проблем при липса на пространство за писта долу на земята. Както и преди сме споменавали, когато мястото е дефицит, архитектурата вдига функцията във височина.

В допълнение, вероятно е приятно да наблюдаваш гледката отвисоко, правейки сутрешния си крос.

Освен пистата е предвиден и плувен басейн на върха на западната кула. По-ниското тяло, обединяващо обемите, ще предлага обществени услуги, както и гимнастически салон.

Студиото определено се е погрижило да държи обитателите на комплекса във форма.

Всички апартаменти са мезонети. На фасада са изявени като двуетажно остъкляване, обединено едностранно от рамката на балкона. Визуализациите показват галерийната дневна и по-малкия по площ горен етаж на всеки от тях. Сградата обръща поглед към реката, разположена от север. Терасираната структура на комплекса улавя изобилие от естествена светлина и осъществява силна връзка между външна и вътрешна среда.

Очаква се комплексът да стане факт през 2020г.

Според архитектите, предложението за „преплитащите се“ кули е резултат от оптимизацията на геометрията спрямо изложението и гледките, както и изследване върху засенчването на околните сгради.

Със сигурност не виждаме подобно заключение за формобразуването пръв път… Помните ли проекта за 8 HOUSE на BIG? Оставяме на вас да поразсъждавате за взаимовръзките между форма и функция, а междувременно нека разгледаме и още малко от проекта.

Images courtesy by ©Peter Pichler Architecture

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu