Skip to main content
search

С настъпването на новата учебна година в университетите по архитектура е любопитно да си поговорим за един от най-често подценяваните аспекти от проектирането – презентацията или т. нар. изразни средства. Това е езикът, на който превеждаме мислите си пред аудиторията, но обикновено поради липсата на време дори най-добрите идеи могат да се „загубят в превода“. Проблемът следва от това, че презентацията обикновено се отделя от останалите части на проектирането, възприема се като финален „щрих“ на някакъв готов продукт. Тя обаче би трябвало да бъде вплетена в процеса на развитие на проекта от самото му начало, за да може най-достоверно да разкаже неговата история.

Източник: koozarch.com

Архитектурното презентиране преминава през различни етапи в зависимост от развитието на технологиите, модата и човешкото възприятие. Ако ръчните скици и макетите са били неотлъчния спътник на архитекта едва до миналия век, то в настоящето те прерастват в многобройна палитра от стилове и методологии за изразяване. Едно от най-популярните течения е търсенето на хиперреализъм. Геймърските програми като Maya, Unreal engine, 3ds Max и V-Ray постигат почти неузнаваемо съответствие с реалността на 3D моделите, които създават. Така нареченият „рендер“ работи отлично при представяне на проект пред клиенти или непрофесионалисти, поради своята достъпност и разпознаваемост. С дисплея за виртуална реалност Оculus Rift пък вече е възможно дори да обходим визуално  създаденото от нас триизмерно пространство и да се почувстваме сякаш наистина сме вътре. Футуристичното направление в архитектурната презентация вече борави със софтуери, които на принципа на роботиката могат да принтират точно създадения от програмата 3D модел, което води до прецизност на макетирането, възможност за изпълнение на сложни форми и модулност.

Източник: http://www.cgmeetup.net

Технологичното течение в архитектурната презентация има и своя противовес в лицето на двуизмерната графика и принципа на колажа. Хиперреализмът е прекалено буквален за някои артисти, които предпочитат напоследък нашумелия „ретро“ стил на презентациите си. Редом с „високите талии“ и „чарлстонът“ архитектурните визуализации също са „винтидж“. Черно бели, с цветни филтри, „поп-арт“, строго минималистични или крещящо експресивни, колажите са най-новата мода в презентацията. Липсата на перспектива, двуизмерното пространство, нарисуваните хора, всевъзможните комбинации от текстури и цветове придават на този тип презентации артистичност и фантазия. Но като че ли те са предназначени за по-специфична публика. Подходящи са за конкурси, изложби и идейни проекти. Картинките от този тип са предимно изработени на Photoshop и Illustrator и в някои случаи са по-бавни за произвеждане, но за сметка на това се отличават с индивидуален почерк.

Източник: koozarch.com

Примери за най-новите тенденции могат да се открият в тези няколко полезни сайта за архитектурна презентация, които студентът по архитектура задължително трябва да посети: Scalgubbar, Kuler, The noun Project, Vizualizing architecture, Dafont ,Koozarch и, разбира се, Pinterest.

Как да подготвим добра презентация?

Първо трябва да помислим за историята на проекта ни и в каква последователност ще я покажем. Трябва да се запитаме каква цялостна атмосфера искаме да създадем и каква е съответната графика, с която бихме я постигнали.

След изборът на размер лист, разграфяването му в мрежа би спомогнало хармоничната подредба на изображенията в него.

От основно значение е йерархията на изображенията – трябва да ги структурираме по важност и да преценим кои от тях бихме искали повече да изпъкнат.

Добре е да скицираме презентационните си табла в малки размери и да се уверим, че между тях ще има подходящи връзки. Например добре е страниците да са номерирани и да имат повтарящ се елемент. Мащабите е хубаво да са уеднаквени, освен ако не държим да акцентираме нещо.

Най-добрият фон е белият. Въздушното пространство между изображенията, както и те самите са най-четивни на бял фон. Излишно е препълването с текст. Листът трябва да „диша“.

Важен е изборът на един-единствен „фонт“. Разнообразието в текста може да се постигне с различна големина на буквите, но промяната на стила не е препоръчителна.

Източник: pinterest.com

Съществуват всевъзможни оригинални начини за представяне на проект. Може да бъде под формата на видео, комикс, макети от най-различни материали и дори есе. Креативността и чувството за хумор играят важна роля при представянето пред публика. Дори най-добрата графична презентация може да отстъпи пред неправилната вербална и невербална комуникация от страна на представящия, затова освен в старание за визуалната част на нашето представяне би следвало да положим усилие и за подготовката на финалната реч, която е може би една от най-важните съставки в рецептата за успешна презентация.

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu