Skip to main content
search

Гипсът е минерал, образувал се преди 100 до 200 милиона години при изпаряването на морската вода. Естественият материал се състои от калций, сяра, кислород и вода. Химическата му формула е CaSO4·2H2O. Започва да се прилага в строителството още през Древността.

През далечната 2 600 г. пр.н.е. гипсът е използван в изграждането на легендарната Хеопсовата пирамида в Египет, както и на Двореца Кносос в Крит.

Къде открива приложение гипсът?

Изцяло природен ресурс, той е предпочитана суровина в множество отрасли и производства. Съществуват два вида гипс – природен и синтетичен. Първият се добива от открити или подземни рудници, почиства се от видими примеси, смила се и се пече при температура от 150 до 165 °C. Синтетичният е вторичен продукт, получен от процеса на сероочистване на димните газове от топлоелектрическите централи, използващи кафяви или лигнитни въглища. Той притежава същите качества като природния, дори е още по-подходящ за строителство, тъй като няма примеси.

Отличните характеристики на гипса го правят добре познат в медицината. Една от първите ни асоциации за думата „гипс“ е за обездвижване при фрактури. Употребата му следва от това, че е PH неутрален и не дразни кожата. Освен това, гипсът се използва за стоматологични или ортодонтски модели още от 18-ти век. Характеризира се с нетоксичност, лекота на обработване, отлична стабилност на размерите и достатъчна твърдост на ръбовете на пломбата.

Гипсът е помощно средство при производството на калъпи за оформяне на тухли, керемиди, санитарна керамика и керамичните изделия за хранене. Материалът е приятел и на изкуството – в ателиетата и работилниците на художниците и занаятчиите се използва за моделиране и отливки, за декориране и строителство на сцени. Открива приложение също в земеделието, като съставка в храните, във фармацията и козметиката… Списъкът е дълъг, но не спира дотук.

Най-голямата потребност от гипс е безспорно в строителната промишленост.

Естественият материал осигурява отлична звукоизолация, противопожарна защита и е лесен за рециклиране. Гипс можем да открием в течните замазки, гипсовите плочи, преградните стени и тавани, гипсовите мазилки… Той присъства във всеки етап от строителството. Продуктите, създадени с него, създават удобен и балансиран климат, имат неутрална миризма, нежни са към човешката кожа, не позволяват развитие на вредни вещества.

Сухото строителство е предпочитано заради значителното олекотяване на стените. Това се оказва благоприятно при сеизмична активност. Освен това, по-тънки стени осигуряват повече полезна площ. Не съществува нито една разумна причина вътрешните преградни стени да бъдат ненужно дебели и тежки. С употребата на гипсови системи пестим пространство, тегло и време. Гипсовите плоскости гарантират здравословен микроклимат и могат да се използват и във влажни помещения.

Освен че „дишат“, те регулират влажността в помещението по естествен път.

Самолетният хангар на Wizz Air на летище София

Референтен обект, с който искаме да Ви запознаем, е новооткрития самолетен хангар на авиокомпанията Wizz Air на Летище София. Той е разположен в имот с обща площ от 6 837 кв. м в северната част на летището. Застроената му площ е 5 301 кв.м. Разделен е на две части, като първата е едноетажна с основна функция. В нея е предвидено място за два самолета. Втората секция е двуетажни офиси със сутерен. В сградата са обособени технически ремонтни, сервизни и складови помещения. Проектът е от началото на 2017 г., като строежът му започва през юни същата година.

Спецификата на съоръжението изисква съхраняване, техническо обслужване и ремонт на едрогабаритната техника. Необходимите големи размери, гъвкавост на пространството и възможност за допълнително разширение изискват употреба на леки, сглобяеми конструкции.

Високите стандарти на авиокомпанията са удовлетворени от продуктите на Кнауф. В хангара са използвани системи за гипскартонени и шахтови стени, гипсфазерни плоскости, шпакловки и фугопълнители, както  и грундове.

Стените на Кнауф се състоят от фабрично изработени строителни елементи, които се монтират в обекта на принципа на сухото строителство. Това ускорява изграждането и осигурява по-добро качество – съвършено плоски повърхности без пукнатини.  Благодарение на водата, съдържаща се в гипса (около 3 литра вода в 1 м2 плоскост), плоскостите на Кнауф гарантират противопожарна защита до три часа.

Образуван преди милиони години, гипсът е уникално творение на природата, което дава неизброими възможности  за хората.

Той е най-важната суровина за производството на продуктите на Кнауф.  Благодарение на 220-те завода и 26 500 работници в целия свят, запазената марка предлага изключително богата гама от продукти, които присъстват в целия процес на съвременното строителство. Плоскостите на Кнауф са сертифицирани за биологична безопасност от Института по строителна биология в Розенхайм, Германия и и имат екологична продуктова декларация от института по строителство и екология в Берлин.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu