Skip to main content
search

Future of Design 2018 бе проведено на 4-ти октомври в хотел „Арена ди Сердика“, София. Георги Брашнаров, мажоритарен собственик и управител на Немечек България, откри официално събитието. Той благодари на партньорите, спомогнали за неговото осъществяване и направи кратък преглед на тенденциите в развитието на технологиите за архитектура и строителство.

Нашето послание е да се говори повече за съвместната работа в строителния процес.

Според Брашнаров, това е една от най-важните теми днес, защото поставя спирачка пред повишаването на продуктивността в индустрията. Възможно решение на проблема е дигитализацията, която има потенциал да оптимизира комуникацията между участниците в проектирането и строителството. Инструментите, показани на събитието, бяха насочени към подобряването на този процес.

Защо има проблем? Според проучване на McKinsey Global Institute, през 2012 г. разликата между продуктивността в производството и строителството е 1.7 пъти в полза на първото. Това се дължи на изоставането на строителния сектор в процеса по дигитализация и води до загуба на клиенти, увеличено текучество на кадри и нужда от подобрение на комуникацията. През юни тази година европейската строителна индустрия съставя Манифест за дигитализацията с три основни точки. Според него Европейският съюз трябва да поеме водеща роля при дигиталната трансформация на строителния сектор, да подготви детайлна регулаторна рамка  и да осигури повече финансиране за развитие на дигиталните умения, проучванията и внедряването на информационна инфраструктура.

Предизвикателства в процеса са нарастващият обем данни и затрудненото споделяне.

Според Брашнаров решението е BIM (Building Information Modelling) концепцията. Създаването на единен цифров модел свързва специалистите, осигурява прозрачност, освобождава информацията и улеснява обмена на данни. Георги Брашнаров призова да поемем по пътя на дигиталната трансформация, която е необходимата промяна и може да предостави решение за нарастващите нужди на индустрията.

Думата бе дадена и на Berkein архитекти, които имат студио в България и работят с клиенти предимно от Белгия. Кристоф ван Парис и Герт Беркайн разказаха за своята работа с Vectorworks и споделиха опита си и своя път на растеж в бизнеса.

След това д-р Биплап Саркар, CEO на Vectorworks говори за софтуера на бъдещето. Той представи няколко съвременни тенденции в дизайна – „умни“ градове, екологични жилища и строителни операции.

Според Саркар се нуждаем от BIM технологии във всички аспекти.

Той представи Vectorworks 2019 и сподели, че в момента компанията работи над мобилните и cloud технологиите, заснемането на съществуващи обекти, AR (добавена реалност) и връзката между AR и BIM, свързаните панорами и машинното самообучение.

Любопитна част за гостите бяха няколкото станции, на които организаторите демонстрираха нови решения в дизайн технологиите. Това бяха решения за представяне на проекти пред клиенти чрез виртуална и добавена реалност, както и облачни и мобилни технологии. Демонстрирани бяха и BIM процеси с Vectorworks като нагледен пример за ползите при съвместната работа и споделянето на детайлна информация между различните специалисти в дизайна, строежа и управлението на сградата. Представени бяха и специализираните решения на софтуера за ландшафтни архитекти, както и за проектирането на сцени и събития за развлекателната индустрия. Гостите имаха възможност да се запознаят и с Bluebeam Revu – софтуер, който дава нови възможности за работа с обогатени PDF файлове, с които се обменят проектни данни по-бързо, лесно и надеждно.

Събитието приключи с томбола, в която печелившият участник получи специализирана книга за BIM проектиране.

Още за бъдещето на дизайна можете да прочетете тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu