Skip to main content
search

Информационните технологии си проправят път в почти всички отрасли на съвременната индустрия, а напоследък все повече влияят и върху начините, по които творим. Именно затова решихме да ви запознаем с мнението на г-н Георги Брашнаров, личност с дългогодишен опит в създаването на софтуер за строителната индустрия.

  • Господин Брашнаров, бихте ли се представили с няколко изречения?

Започнах своя път като строителен инженер, възпитаник на ВИАС (сега Университет по архитектура, строителство и геодезия). Впоследствие надградих образованието си с приложна математика и информатика във ВМЕИ (сега Технически университет – София) и бизнес управление в Open University във Великобритания. Съчетанието на познания в бизнес домейна строителство и архитектура, както и тези в технологичния свят ме вдъхновиха да бъда един от първите създатели на ИТ решения за строителната индустрия в България и да ги популяризирам. Към момента съм мажоритарен собственик на Немечек България – софтуерна фирма, създадена от Немечек Германия преди двадесет години. Тя е партньор със световноизвестни имена като Vectorworks, Bluebeam, Project Atlas, AllPlan, Cinema 4D, ArchiCAD, Nevaris и много други компании, създаващи BIM (Building Information Modeling) инструменти.

  • Вие имате повече от 20 години опит в сферата на информационните технологии. Смятате ли, че строителният сектор у нас е достигнал световното ниво на дигитализация?

Строителният сектор в целия свят е един от най-консервативните, съответно дигитализацията му изостава. От една страна, има обективни трудности като комплексност на проектите и дълъг живот на изделията, сложен механизъм от взаимоотношения на голям брой различни специалисти, както и липса на ясна мотивация. От друга страна, информационните технологии все още не предоставят достатъчно прост и ясен механизъм (система от интегрирани продукти), който да даде възможност на строителния сектор да започне промяна едновременно и в трите основни фази на BIM – дизайн, строителство и управление. Българският строителен сектор не прави изключение – има добри примери на дигитализирани единични процеси (основно при дизайн и последващо управление), но сме много далеч от изграждане и използване на пълен BIM модел.

Въпреки това започваме да правим първи стъпки в правилната посока и се радвам да бъда част от тази промяна.

  • Според Вас образованието по архитектура, строителство и дизайн в България обръща ли достатъчно внимание на дигитализацията и нейните възможности?

За съжаление погледът ми върху сегашното образование е индиректен, от спорадични контакти с преподаватели и студенти. Затова не мога да дам обективна оценка на случващото се в университетите. Субективното ми усещане е, че липсват добри програми, подкрепени от подходящо оборудвани лаборатории и реални проекти. Опитите да помогнем в това отношение през годините са се сблъсквали и с липсата на мотивация за това подобни програми да се създадат и поддържат.

  • Вие сте и строителен инженер. Мислите ли, че проектирането и строителството са единствените опции за младите професионалисти в строителния сектор?

Много бих искал да отговоря положително, защото

Хората, избрали тази професия, трябва да вярват, че имат добро бъдеще след инвестицията, която правят.

Дигитализацията би била един много положителен момент, който ще мотивира повече млади професионалисти, завършващи тези специалности, да продължат кариерата си в сектора. От друга страна, техническото образование, което аз получих (и което, надявам се, е налично и в момента), е достатъчно солидна база за кариера и в много други области. Например, нашата компания има добра програма за преквалифициране на строителни инженери и архитекти в софтуерни инженери и дизайнери. Още по-ценно е използването на подобен талант в директни проекти за дигитализация на строителната индустрия, тъй като те добре познават този бизнес сегмент.

  • Какво послание бихте им отправили?

Колеги, живеете в отворен свят, в който можете да пътувате и да изпробвате всякакви идеи, сравнително лесно и безопасно.

Бъдете отворени и активни – вие управлявате пътя си!

Където и да сте – изисквайте промяна, изисквайте по-ефективна работа, по-ясни процеси, по-удовлетворяващ резултат! Ние с удоволствие ще ви помогнем – в замяна ще очакваме и вие да помогнете с вашите нови идеи как строителният сектор да се модернизира с по-бързи темпове.

  • Разкажете ни за събитието Future of Design. Какво да очакваме от тазгодишното му издание?

Future of Design е инициатива, която започна преди четири години като събитие, свързано с BIM концепцията и възможните технологични решения. В следващите си издания придоби по-конкретен фокус върху решенията за архитекти, ландшафтни проектанти и дизайнери от развлекателната индустрия – Vectorworks.

Нашето желание обаче винаги е било да покажем как технологиите могат да подпомагат и оптимизират процеса на специалистите в строителната индустрия, как с тяхна помощ да комуникират по-добре помежду си.

Затова тази година искаме да чуем идеите на аудиторията за различните начини, по които това може да се случи. Събитието е под формата на коктейл, като идеята ни е да поставим началото на отворен диалог между професионалистите. Разбира се, ще започнем с кратка презентационна част като представим тенденциите в развитието на технологиите за строителната и дизайн индустрията. След това ще покажем и нововъведенията в последната версия на Vectorworks 2019, за което Dr. Biplab Sarkar – CEO на американския ни партньор Vectorworks, Inc. ще дойде лично. Ще предоставим възможност за демонстрации на живо на различни функционалности от продуктите ни за архитекти, ландшафтни проектанти, мениджъри в строителството и др. Ще се радваме да видим повече будни и активни хора!

Future of Design ще се проведе в София на 4-ти октомври от 17:00 часа в амфитеатъра на хотел „Арена ди Сердика“, на адрес ул. „Будапеща“ №2. Запазете своето място тук.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu