Skip to main content
search

В съвременния свят на вечно променяща се среда и общество, архитектурата също търпи своето развитие. Вече мебелите, та дори и къщите,  са сгъваеми, модулни и преместваеми. Тенденция е да се разглежда един нов прочит на архитектурата – използване на нетрадиционни материали и технологии, търсене на мобилност и трансформируемост на съоръженията, все по-застъпено рециклиране . Временното започва да бъде новото постоянно – разликата идва само в предназначението.  Докато продължаваме да даваме нов живот на изпълнили предназначението си предмети и материали, ние се отнасяме отговорно към ресурсите си.

През септември в София отвори врати общежитие от съвсем нов тип. Намира се в кв.“Надежда“ и е дарено от Фондация „Домус“ на 153-то Спортно училище. Какво е по-различното?

Сградата е изградена от 12 морски контейнера. Тъй като първоначалното им предназначение е за подреждане и превоз по море, те са изключително здрави и устойчиви.

От непотребни товарни кутии, изпълнили предназначението си, те стават носеща конструкция на социално значима сграда.

5064450

Снимка: БГНЕС

Наблюдава се неравномерен баланс в износа по отношение на търговията между Европа и Китай. В резултат, от всеки 100 контейнера, превозени до Европа, едва 20 се връщат обратно. Останалите се превръщат в абсолютно непотребни, заемащи място кутии, които остават в депа в пристанищата за дълъг период от време. Оказва се, че е твърде скъпо да бъдат върнати обратно празни.

Морските контейнери имат множество предимства като градивен материал за строителството. Очевидно е, че на първо място е ниската им цена, съпоставена с други сглобяеми строителни системи. По същество, контейнерите представляват носеща конструкция и не е необходимо допълнително изграждане на такава. Грубият строеж практически пристига готов. На място се отливат фундаменти. Морските контейнери имат висока издръжливост на земетръс, като целият товар се предава чрез колоните. Обемите са изцяло непромокаеми, така че не е нужна допълнителна грижа за хидроизолацията. Очевидният проблем с възможно появяване на ръжда е решен чрез използване на специален вид стомана при производството. Тя е химически защитена от корозия и по този начин контейнерите са напълно независими от атмосферните условия. Всеки от тях може да пренесе до 25т товар. Изграждането на сгради от морски контейнери е бързо, а при нужда след време те могат да бъдат преместени.

Изумителният резултат е налице – трансформиране на транспортни съоръжения в екологични жилища, които по никакъв начин не отстъпват на монолитното строителство.

Новите общежития в София приютяват многократни републикански шампиони в европейски първенства по бокс. Училището и спортната зала, в която тренират, са в непосредствена близост. Размерите на използваните контейнери, докарани от пристанището в Солун, са съответно 12 метра дължина и приблизително 3 метра ширина и височина. На места вратите на контейнерите не са демонтирани, а са оставени като част от тераси. Проектантът на сградата арх.Румен Първанов е съумял да обособи апартаменти с няколко стаи във всеки обем. Капацитетът е 42 обитатели. Условията са отлични и сега училището може да привлече повече спортни таланти, които не са от столицата. Сградата е проектирана съгласно изискванията за достъпна среда за хора с увреждания. Интериорът е модерен и уютен и новите обитатели съжителстват заедно от средата на септември.

15095058_10202506794628745_5393205392133222425_n  15107221_10202506794948753_2311017335210859458_n

Реализаторите на проекта планират да продължат да реализират подобен тип строителство, като следващите им идеи са за изграждане на детски градини, домове за възрастни хора, бунгала, базари и др.

Броят на изградените сгради от контейнери се увеличава. В България тази технология прави първите си крачки, но в Европа вече се е наложила като рационален и практичен метод за модулно строителство. Вече се строят дори 6-етажни сгради от морски контейнери.

Превръщането на простички материали в нещо повече, рециклирането и разумното разходване на средства могат да доведат до резултати с неподозирани качества. Ниската стойност и бързото изпълнение не значат непременно лош краен продукт.

21в. е век на предупреждения. Човечеството върви стремглаво към екологична катастрофа, за която само и единствено ние сме си виновни. Всички разумни практики, водещи до рециклиране, енергийна ефективност и устойчивост, показват видими резултати. Морските контейнери показват един нов тип „разумна“ архитектура – с мисъл за бъдещето и ресурсите, които безразборно използваме и унищожаваме.

Докато успява да основе чувство за убежище, архитектурата е изпълнила своята мисия. Чувството за естетика е субективно. А цветната фасада на новите общежития е една усмивка към бъдещето.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu