Skip to main content
search

В края на юни отвори за пръв път врати за посетители музеят на Ханс Кристиан Андерсен в неговия роден град Оденсе, Дания. Датският писател и поет със сигурност заема специално местенце в детството и душата на всеки един от нас. С приказките „Палечка“, „Снежната царица“, „Грозното патенце“, както и много други, Андерсен бързо набира популярност още приживе. А в наши дни литературата му се оказва и въздействаща за японските архитекти от Kengo Kuma & Associates, чийто е проектът за музея. Как изглежда архитектурата му и как приказките на Андерсен оживяват чрез нея, ще разберете в статията.

Теренът е проектиран като магическа гора

Визуализация на част от градината | Източник: archdaily.com

Още от пръв поглед проектът впечатлява с нетипичния си за функцията дизайн. Разпростиращ се на площ от 5 600 кв. м, музеят наподобява приказна гора, в която архитектурата остава на заден план. Същинският музей e вкопан в земята, отстъпвайки максимално място за гората. Ландшафтът на музея в Оденсе излъчва спокойствие, хармония и чистота. За сравнение, повечето музеи трудно остават незабелязани. Те се характеризират с масивни и внушителни форми, които изпъкват на фона на градската среда.

Архитектурен разрез на музея | Източник: archdaily.com

Сред лабиринт от зеленина и криволичещи пътечки се крият няколко къщурки с органична форма. Фасадите им са тип завеса от дърво и стъкло. Семпли и хармонично сляти с природата, къщичките по никакъв начин не намекват за скрития под тях високотехнологичен музей, който е и свързващото звено между всяка една от тях. А озеленените им покриви правят различаването им от ландшафта невъзможно от птичи поглед. Музеят превръща посещението му в несравнимо изживяване, комбинирайки ландшафт, архитектура и иновации.

Визуализация на градината | Източник: archdaily.com

 

Концептуален прочит на архитектурата на музея разкрива мотиви от „Огнивото“ (1835)

В приказката се разказва за дърво, което разкрива подземния свят, заедно с нови перспективи за действителността пред очите на собственика му. В тази връзка, Кума намира вдъхновение за архитектурата – един малък свят, който изведнъж достига размерите на цяла вселена. Музеят ще предложи на посетителите си място за загадки, въображение и магически премеждия. Ханс Кристиан Андерсен е един от най-любимите автори в световен мащаб, което превръща задачата по проекта в голяма чест. Освен от творчеството на датския писател, архитектите от Kengo Kuma & Associates черпят вдъхновение и от неговия живот. Въпреки това фокусът остава върху Андерсеновите приказки. Това е така, защото в Оденсе вече има съществуващ музей в негова памет, който разказва за живота му.

Другият музей, посветен на Х. К. Андерсен | Източник: waynelr.smugmug.com

 

Идеята е да се стимулира четенето и препрочитането на Андерсеновите приказки, а не преразказването им

Както за малки, така и за пораснали деца, скритият под магическата градина музей разкрива свят на магия. „Магията“ ще бъде осъществена с помощта на последен модел технологии и подходи към дизайна и планирането. Целта е да се създаде максимално усещане за свят, който не е в тясна връзка с действителността, науката и обяснимото. Действителността, до която посетителите ще се докоснат, ще насърчава въображението и комуникацията между човека и приказките. Звук, светлини и картини съществуват в унисон, превръщайки магията в индивидуално изживяване.

Визуализация от интериора на музея | Източник: archdaily.com

Музеят на Ханс Кристиан Андерсен е един от най-големите и амбициозни проекти за Дания през последните години. Поради този факт списъкът на спонсорите и замесените фондации е дълъг. Сред тях фигурира The A.P. Møller Foundation, която от години финансира редица обществени събития в Дания, Гренландия и др. За съжаление обаче след пробно откриване на 30 юни музеят затваря врати за посетители, тъй като са констатирани технически неизправности. В момента се извършват и последни строителни работи по сградите. Очаква се през тази есен музеят официално да отвори врати, разкривайки магията на Андерсеновите светове.

Визуализация от интериора на музея | Източник: archdaily.com

„Книгата е прозорец към света“ е една моя любима мъдрост, която се вписва идеално в тематиката на тази статия. Детските приказки обрисуват утопични картини, в които възцаряват винаги магията, непорочността и добротата. Проектът за музея на Андерсен представя архитектура, наподобяваща извадка от въображаем свят, в който всеки ъгъл крие нещо ново и интригуващо.

Прочетете още: Единственият подземен музей у нас

Остави коментар

Close Menu