Skip to main content
search

Миналата седмица ви представихме едно решение за оползотворяване на празните калкани в градската среда. Студиото за иновации Framlab, базирано в Осло и Ню Йорк, ни представя друга възможност за тези вертикални пространства. Проектът им Homed предлага триизмерни модулни клетки, които да „превземат“ безпрозоречните фасади и да служат като убежище за бездомни хора.

Дизайнерите са се захванали със сложната задача да намерят решение за нарастващия брой жители на Ню Йорк, които са бездомни. Според тях, основното обяснение е това, че в края на 70-те години на миналия век, поради законови разпоредби, в града почти са изчезнали едностайните жилища. Такъв тип обитаване от един или двама души в скромно по площ жилище е бил широко разпространен до 1955 г., когато строителството на такива жилища е било забранено. Оттогава населението на бездомни хора нараства все повече, а от 2012 г. насам броят му се е увеличил с 40%. Основните три фактора за това са повишаването на цените на жилищата, намаляването на субсидии за социално слаби жители и за поддръжка и запазване на социални жилища, както и отслабване на силата на законите за регулация на наемите.

Новообразувани “вертикални имоти” върху високите сгради.

С нарастването населението на градовете в световен мащаб, все повече хора не могат да си позволят жилища и се озовават „на улицата“. Организацията „Коалиция за бездомните“ (Coalition for the Homeless) твърди, че над 61 000 души преспиват в подслоните за бездомници на Ню Йорк всяка вечер, а хиляди други спят на открито или в метрото. Това е сериозен проблем не само за потърпевшите, но и за социалните услуги за бездомни, които костват на града близо милиард долара годишно.

Студиото предлага мерки за подобряване на сложната ситуация:

  1. Предоставяне на повече социални жилища
  2. Засилване на социалното подпомагане за жилища

Структурите могат да осмислят нефункционални калкани.

За да се постигнат тези цели, е необходимо временно да се осигури голям брой жилища, чрез които да се намали обитаването на домовете за бездомни. Основно предизвикателство е да се превъзмогнат монополистите на пазара за недвижими имоти в града. Предлага се разумно решение, в което се оползотворяват новообразуваните „вертикални имоти“, а именно непокрити калкани и слепи фасади. Това е основната цел на проекта Homed. Той се стреми да капитализира точно тези имоти чрез шестоъгълни модули, които са проектирани така, че да се захващат за строителни скелета. Подредени са нагъсто, така че да изградят активен втори слой върху празната стена. По този начин те оформят клъстери от микроквартали за бездомните хора. Тези системи могат да се монтират и върху калкани, които не достигат до улично ниво, като достъпът до тях се осъществява чрез покрива или пък чрез коридори от сградите приемници. Изграждането на една такава конструкция може да се осъществи дори и за броени дни.

Дизайнът на стъклото дава възможност както за полупрозрачност, така и за излъчване на дигитални изображения вечерта.

Предната част на една такава клетка е изградена от смарт стъкло с фин слой диоди. Това позволява лицевата страна да бъде чиста и открита към града навън, частично прозрачна или пък да излъчва дигитално съдържание – творби на обитателя, публична информация или реклами. Обектът е проектиран, така че да създава условия за целогодишно обитаване на един или двама души. Конструкцията, респективно и външността му, е изградена от стомана и оксидиран алуминий, които да предпазват от атмосферните условия и шумотевицата на града (още един начин за бягство от нея ще откриете тук), а интериорът – от органични форми от 3D принтирана пластмаса, която ламинирана с дърво създава топла и приятна обстановка. Това решение дава безброй много варианти за оформяне на вътрешността на клетките, които могат да се префасонират при необходимост. В интериора могат да се интегрират обзавеждане, осветление и уреди, които от своя страна дават едно минимално пространство, оформено за специфичните нужди на обитателя си.

Устройство на клетката. От ляво надясно: алуминиев пояс, смарт стъкло, алуминиева обвивка, алуминиева черупка, конструкция от кухи профили, 3D принтирана пластмаса, развълнуван обитател, алуминиева обвивка, смарт стъкло, алуминев пояс.

Примерни визуализации на клетките.

Предложението дава големи предимства за разположението на такива структури – те могат да заемат площи на централни локации, които иначе са твърде малки за оползотворяване. Една такава система би позволила и на екипи за планиране и дизайн да се развиват с постоянното появяване и изчезване на такива структури.

Студиото е с ясното съзнание, че това не е единственият възможен подход към такава ситуация. Те го предлагат като инструмент в едно цялостно решение, което включва обществото и законодателните органи, но на първо място дизайнерите. Това ни дава много отправни точки за мислене – често като архитекти се чувстваме ограничени от законовите рамки и понякога правилата ни пречат много повече, отколкото ни помагат.

Достъп до структура за 95 клетки.

Питаме се дали такова решение би било приложимо у нас?

Броят на бездомните хора в България нараства, а социалната политика не диктува необходимите мерки за подпомагането им. На този етап проектът на Framlab не засяга съвсем цялостно проблема, но предлага на нуждаещите се основното – подслон. Точно това е и мисията на архитекти и дизайнери – да се стремят към това да създават една по-добра среда за обитаване и да се борят с общочовешки проблеми.

All images courtesy of © FRAMLAB

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu