Да построиш огромен небостъргач в центъра на Ню Йорк, който да удържи дори и на атомен удар: това е била задачата на така наречения „Project X”, а резултатът е 29-етажна сграда без прозорци, с три подземия и храна за 1500 души в случай на катастрофа. Сградата на „Томас Стрийт“ 33, чиято основна цел е не да предпазва населението по време на война, а да опазва мощни компютри, кабели и суичове. Тя помещава най-големия център за обработка на телефонни обаждания на дълги разстояния в света и се оперира от Ню Йоркската телефонна компания, част от AT&T. Спекулира се обаче, че сградата има много по-различна функция – да бъде централа на държавната сигурност.

Модел на Варнеке за входа на сградата | Image: “Project X”

Архитектът е искал да построи „крепост на 20-ти век“

Архитектът на небостъргача е Джон Карл Варнеке, проектирал и други значими сгради в САЩ през този период. Визията му е била да създаде комуникационен център, който да бъде „крепост на 20-ти век, с протони и неутрони вместо копия и стени, обсаждащи армията от машини вътре“. Строителството започва през 1969 г. и е завършено през 1974 г. Днес тя изглежда странно на фона на останалите сгради – кула от гранит, извисяваща се на 170 м. Човек обаче не може да надникне в интериора й, тъй като тя няма прозорци и не е осветена.

Сградата е изцяло облечена в камък, без прозорци | Image: Wikimedia Commons | Dhaluza | Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

За много нюйоркчани този небостъргач е забулен в мистерия от години. С времето придобива славата на една от най-странните и забележителни сгради в многомилионния град. Въпреки това има малко информация за това какво всъщност има в него. Разбира се, мерките за сигурност  за комуникационен център от световен мащаб предполагат сградата да не разкрива тайните си, което би я направило уязвима, но съществува и друга теория.

Дали небостъргачът е един от най-важните центрове на американската Агенция за национална сигурност?

В документалния филм „Project X” се твърди, че това е хъб, който се използва за включване в телефонни разговори, факсове и интернет данни. Авторите Хенрик Молтке и Лаура Пойтрас разглеждат разкритията за разузнаването, направени от Едуард Сноудън. Разследването свързва мистериозния небостъргач със споменат от него хъб за наблюдение с името „Титанпойнт“, а оборудването на покрива на сграда на ФБР в близост е със сателитната разузнавателна система “Скидроу”. Авторите на разследване на медията The Intercept провеждат и интервюта с бивши служители в сградата и на базата на това и строителните книжа твърдят, че именно тя е въпросната централа.

План на инсталациите на покрива на сградата | Image: “Project X”

Според един от тези бивши служители, в сградата е разположен международен сървър, който свърза разговори между САЩ и страни от целия свят. Предполага се, че Агенцията се свързва с тези разговори от централа именно в тази сграда. Според филма, небостъргачът е ключова локация за проследяване на комуникации на ООН, Международния валутен фонд, Световната банка и поне 38 държави – съюзници на САЩ като Германия, Япония и Франция.

Небостъргачът е в непосредствена близост до сграда, в която има щаб на ЦРУ | Image: “Project X”

Защо архитектурата на сградата ни кара да се съмняваме?

Толкова голяма сграда без прозорци е нещо, което би събудило съмнението не само на всеки архитект, но и на всеки друг гражданин. Обикновено въпреки утилитарността съществуват и по-отворени елементи във всяка сграда или съоръжение. Изключение правят най-често военните обекти. Архитектурният облик на сградата я прави обект на няколко филма, телевизионни предавания и компютърни игри.

Image: © Amanda Suarez/Culture Trip

Ако твърденията на филма и разследването са истина, то това показва как наистина доставчиците на мобилни услуги волно или неволно се превръщат в инструмент за наблюдение в ръцете на държавата. Предполага се, че Агенцията за национална сигурност таргетира опасни лица, но с факта, че разузнаването е толкова дълбоко вкоренено в личните комуникациионни средства, обект на следене стават не само подозрителните лица. Самата Агенция за национална сигурност на САЩ е отказала да коментира разследването на The Intercept.

Сега е наш ред да се замислим: Познавате ли такива сгради-фантоми и в България?

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Георги Мърхов
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Бетон от миди – възможно ли е?
Sea Stone – материалът, направен от отпадъчни мидени черупки

Екологично устойчив материал, наподобяващ цимент и направен от отпадъчни мидени черупки, с…