Skip to main content
search

Само един от пет дизайнери във Великобритания е от женски пол, показаха данни от проучване на Музея на дизайна. То разкрива, че въпреки факта, че 7 от 10 студенти по дизайн са жени, те представляват едва 22 % от професионалния сектор. Процентът е нараснал едва с четири единици от 2004 г. и дисбалансът се забелязва и в други дисциплини, включително архитектура, строително инженерство, мода, както и софтуерен и продуктов дизайн.  

“Фактът, че процентът на жените, работещи в сферата на дизайна, е останал почти непроменен от 2004 г. насам показва истински провал да се привлекат таланти и да се промотира приемственост в нашата индустрия”, коментира един от директорите на музея Алис Блек.

Пряко след проучването музеят открива Women Design – двудневно събитие, на което ще бъдат проведени разговори с акцент върху жените в индустрията.

В допълнение на събитието се провежда и изложба по програмата Designers in Residence, в която тази година участват само жени – Хестър Бък, Ела Бъли, Легранд Йeгер и Хелга Шмид.

“В музея сме отдадени на това да откриваме нови начини да направим жените по-забележими в дизайнерския сектор и да вдъхновяваме промяна, и за мен е чест да имаме група от талантливи жени дизайнери в проекта Designers in Residence тази година”, добави Блек.

Четирите жени изследват връзката между дизайна и дома. В продължение на 7 месеца те събират информация, разработвайки проекти, които да допълнят архитектурната основа на обитаването.

Хестър Бък

Темата, която Бък избира, е градинарство. Тя създава архив на обществените градински проекти в следвоенните общински жилища във Великобритания. Засадени от нея растения в музея ще бъдат преместени в реална обществена градина напролет.

“Архивът възхвалява многобройните обществени градини, които могат да бъдат открити в общинските жилища в Лондон. Той демонстрира колко ценни са зелените пространства и предлага доказателства, нужни за подкрепата за създаване на нови градини”, коментира тя.

Ева Йегер

Йегер оглавява дизайнерско студио в Берлин и заедно със своя партньор Гилемет Легранд създава гласово-контролирано умно домашно устройство, което изследва политически речи относно Брекзит.

“Нашите жилища се превръщат във все по-виртуални, взаимосвързани и хипер свързани (hyperlinked – бел.а.) пространства и това дигитално допълнение носи със себе си масивни социални и етични импликации”, коментира дуото.

Хелга Шмид

Централният фокус на потапящата инсталация на Шмид е циркадният ритъм на човека. Поканени да легнат на легло, посетителите са осветени с цветни светлини в продължение на 12 минути, като всяка една представлява 2 часа от деня, оценявайки реакцията на тялото към заобикалящата го среда.

“Традиционната архитектура на дом с кухня и баня става незначителна, когато ритъмът на тялото предполага нови критерии за жилище”, твърди Шмид.

Ела Бъли

Последният проект е на продуктовия дизайнер Ела Бъли, която курира серия от предмети на експатриати и репатрианти от Гана, за да разбере дали географското движение на хората влияе на дизайна на предметите за дома.

“Предметите се превръщат в колекция от спомени, сливайки традиционните ритуали с естетиката и преживяванията в тяхното ново обкръжение”, коментира Шмид.

Източник: dezeen.com

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu