Skip to main content
search

Бокал инженеринг бяха гост-лектори на четвъртия модул от Академия Лидерите Сезон 3, като компанията представиха арх. Яница Каменова,  управителят инж. Бойко Калчунков и Калина Боянина, ръководител отдел „Маркетинг и продажби“.

„Ако има вяра и труд, мечтите са постижими“, сподели Калина Боянина.

Тя приветства всички участници за това, че са част от Академия Лидерите.

Бокал Инженеринг започва своята активна дейност през 1999г. Оттогава до днес са изградени над 200 000 кв. м РЗП, фирмата разполага с над 170 работника, сериозна материална база и ресурси и най-важното – мрежа с коректни партньори. Боянина представи част от обектите на Бокал Инженеринг – „Сливница“, сграда „Смърч“, комплекс „Слънчогледи“, сграда „Пчела“ и други. Всеки от тях притежава свои дух, характер и говори за високия професионализъм на работа.

„Трудно се става водач, изисква изключителна дисциплина“, сподели инж. Калчунков.

Той обясни, че понятието „култура в строителния бранш“ е несъвместимо с реалността, но Бокал се стреми да покаже, че е не само възможност, но и реалност в строителството.

„Какво е първото нещо, за което се сещате, когато чуете култура?“,  попита инж. Калчунков.

След многобройните отговори на участниците, които активно се включваха в дискусията, арх. Яница Каменова представи кратък исторически преглед на понятието „култура“. Интересно е да се спомене, че то има над 200 дефиниции. Общата култура, според съвременното разбиране, са знанията за заобикалящия ни свят, общоприетите правила и норми, „аксиомите в живота“. Арх. Каменова сподели, че според нея най-добрата и ясна формулировка на понятието се крие в дефиницията на Хеерт Хофстеде. Той разглежда културата като основни разбирания поставени в концентрични кръгове. Във вътрешността на понятието са ценностите, а в най-външния кръг са поставени символите, след ритуалите и героите.

Възможна ли е култура в строителния сектор?

Гост-лекторите представиха избрани откъси от култовия български филм „Баш майстора“. Участниците споделиха своите отговори на въпроса. Инж. Калчунков разказа за своето разбиране за култура – „На никого да не пречиш и никой да не ограничаваш“. Строителството е един процес, в който най-трудно се налага култура. Причините могат да бъдат непредвидимостта на обстоятелствата, зависимостта от атмосферните условия, постоянно променящата се обстановка и още много други.

Как да постигнем култура в строителния процес?

Част от добрите практики са подходящата среда, конкурентноспособност, ведро отношение, безопасни условия на труд и други. Планът за работа може да бъде едно добро начало на постигането на култура в строителния процес. След това важни стъпки са компромисите, обсъждането на проблемите с доверени лица, определяне на границите и определяне на целево ниво на култура.

Инж. Калчунков сподели с участниците, че културата е възможна само с културни хора. Дискусията продължи с още задачи, с които участниците разкриваха в дълбочина проблема и търсеха неговите решения. Лекторите представиха показателите за култура – хигиена, културен облик, организация, постоянство и други. Бяха показани примери от обекти на Бокал Инженеринг за култура в строителството.

Казусът, представен пред участниците, ги постави в позиция на консултант на строителна компания. Целта бе да изготвят двугодишен план за работа и да покажат какви действия биха предприели за постигане на целта.

Освен това, участниците имаха възможността да посетят обект на Бокал Инженеринг на ул. „Богатица“. Основното впечатление, което остана у тях, е изключителната хигиена, подредеността и културата. Техническият ръководител запозна участниците с детайли и специфики при изграждането на конструкцията. За разлика от други фирми на пазара, за Бокал Инженеринг крайните срокове са изключително важни и те се спазват. Като противоположност на показания филм в модула, работниците спазваха всички изисквания на обекта. Личеше си високия професионализъм и културата в работата на Бокал.

След представянето на презентациите във втората част на модула, гост-лекторите дадоха обратна връзка на всеки един отбор за представянето им като изтъкнаха както добрите, така и лошите страни. Като неблагоприятно се отчете приемането на „теоретичната“ част от модула и липсата на нестандартни решения в „практиката“. Положително се отчете определянето на политики на действие – категоричността в поставянето на целите, за да може да се постигнат добри резултати.

Гост-лекторите представиха за финал своето решение на казуса.

„Нищо не трябва да ви спира. Борбата ви определя като личности“, сподели за финал инж. Калчунков.

Следващият модул на Академия Лидерите е със заглавие „Реална реалност – практически гид в строителството“. Бараж Груп ще разкажат какви са стъпките от пристигането на едно запитване до финализиране на проекта.

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu