Skip to main content
search

Не е необходимо да бъде скрита, облицована или обработвана допълнително – конструкцията е най-важното изразително средство на залните сгради. Преодоляването на големи подпорни разстояния в комбинация с търсенето на интересни форми и обеми продължава на ражда интересни проекти по цял свят. Ако комбинира у себе си използване на интересен местен строителен материал със съобразяване с топографията и спецификите на региона, една сграда може да допълни и развие пейзажа с поглед към бъдещето.

Архитектурата е мостът, който осъществява връзката между природата и човека.

Дизайнът на спортната зала на Panayaden International School е вдъхновен от лотосовия цвят, който е символ на особена почит в Тайланд и изобщо в будистките култури. Архитектите от Chiangmai Life Construction са отговорниците за създаването модерен органичен дизайн, използващ инженерните достижения от 21 век в комбинация с изцяло естествени материали.

Тайландското училище е известно като прогресивна институция, която не само фокусира върху създаване на по-добро бъдеще, но го прави по хуманен и екологичен начин.

Конструкцията на сградата е изцяло сглобяема. Използваната суровина е бамбук. Изявяването на сложната структура е наслада за окото и превъзходен образец за майсторска изработка. Освен това, спортната зала затвърждава зелената мисия на училището – намаляване на въглеродния отпечатък.  Три листовидни покривни повърхнини карат обема на сградата да изглежда сякаш е „поникнал“ насред хълмовете наоколо.

На площ от 782 кв.м спортната сграда побира 300 души и може да се използва за баскетбол, волейбол, бадминтон и футбол на малки вратички. Изработена е и сцена, която може да бъде повдигана автоматично. По протежението на страничните части се разполагат балкони, на които родители и гости могат да наблюдават спортните събития. Внушителното пространствено усещане се създава от изявената дървена конструкция и сложните детайли на сглобките.

Иновативният дизайн е възможен благодарение на арковидни ферми, които преодоляват разстояние от над 17м, без употреба на каквито и да било стоманени връзки. Регионът е сеизмичен, а атмосферните условия на моменти са екстремни. По тази причина носещата конструкция на залата е смятана самостоятелно от двама инженера, които да осигурят необходимата устойчивост срещу земетресения, силни ветрове и всички останали земни сили.

Спорната зала е с бюджет 300,000 щатски долара, а животът й е оценен на минимум 50 години. Бамбуковата дървесина е третирана против стареене и вредители със специални соли, които не са отровни. Оттам насетне остава на учениците да се насладят на спорт в приятна обстановка – една внимателно изчислена и естетически издържана конструкция, създаваща внушително пространствено усещане, с мисъл за природата.

Photos by © Alberto Cosi

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu