Skip to main content
search

В средата на нищото, достъпен само през един тесен напукан от сицилианското слънце път, се намира призрачният град Джибелина. Място има много названия, но най-често се споменава като Cretto di Burri  – Пукнатината на Бури.

източник: STUDIO-ESSECI

Cretto di Burri е пейзажно произведение на изкуството, дело на италианския художник и скулптор Алберто Бури, което увековечава спомена за една трагедия. Артистът започва работа по монумента през 1984 г., но през 1989 г. преустановява дейността си поради липса на средства. Години по-късно през 2015 г. мащабният проект е завършен окончателно в чест на 100-годишнината от раждането на художника. 

Нека проследим какво стои зад посланието на творбата.

източник: STUDIO-ESSECI

Историята на една трагедия

В нощта срещу 14-ти януари 1968 г. силно земетресение разтърсва района на долината на река Беличе на остров Сицилия, Италия, което разрушава няколко селища, взимайки множество жертви и оставяйки хиляди без дом. Трагедията на земетресението нанася дълбок отпечатък не само в сърцата на жителите на Джибелина, но и във физическата структура на самия град, унищожавайки го до основи.

източник: Getty Images

Впоследствие хората от района успяват да изградят нов град Джибелина Нуова на 20 километра от мястото на трагедията. Кметът приветства възможността да създаде съвременен град, който да се превърне в център модерността. 

Четете тук: Между архитектура и скулптура

Творческият акт и силата на вдъхновението

Редица артисти са поканени да интерпретират темата за разрушението на стария град и да я използват като основа за творчески акт, сред които е и италианецът Алберто Бури. Първоначално художникът отклонява поканата, но впоследствие се съгласява да посети града. След обиколката на Джибрлинс Нуова, художникът решава да не добавя още едно произведение на изкуството към него. Вместо това, вдъхновен от разходка сред автентичните руини на стария град, Бури решава да създаде произведение на изкуството, което ще запечата призрачния град Джибелина.

източник: Atelier XYZ

Вдъхновен от топографията на Долина на смъртта в Южна Калифорния, където прекарва голяма част от живота си, художникът пресъздава картата на Джибелина със средствата на скулптурата и архитектурата. Боравейки с уличната мрежа на италианското градче, той превръща някогашните пътища в лабиринтна творба, разпростираща се на над 85 хил.кв.м. С този мащаб Cretto di Burri се превръща в едно от най-големите ландшафтни произведения, реализирани до момента.

източник: Atelier XYZ

Четете тук: Три мемориала в памет на загиналите евреи

Процесът

Първоначално жителите на Джибелина не приветстват идеята за мащабен бетонен паметник на мястото на стария град. Поради тази причина Бури създава модел от бетон, който проследява оригиналната улична мрежа на стария град. Подобна техника художникът прилага в редица от своите картини, в които изследва акта на творческо унищожение, при който пукнатините се появяват, когато повърхността бавно се разпада с течение на времето.

изтоник: Maggiore g.a.m Alberto Burri

След много дискусии жителите на града дават своето съгласие и екипи събират руините на стария град, включително коли, дрехи, книги, играчки и всички намерени предмети, и ги погребват под тонове бетон, като по този начин изграждат своеобразен мавзолей.

източник: Petra-NoordkampБури нарича този акт „археологията на бъдещето“, символ, че едно културно общество продължава да съществува на дадено място дори след трагедия.

Когато архитектурата се превръща в скулптура и скулптурата в архитектура

Погледнат от птичи поглед, монументът напомня за поредица от бетонни пукнатини в земята, чието художествено въздействие се крие в застиването на историческата памет на мястото. В действителност тези пукнатини са широки между два до три метра, докато блоковете, които ги дефинират, са високи 1,6 метра. Цветът на белия бетон, от който е изграден монументът, метафоризира изгубения град, докато текстурите и пукнатините, маркират присъствието му и паметта за него.

източник: Atelier XYZ

Cretto di Burri е монумент, който деликатно запечатва момент на дълбока колективна скръб чрез своята изчистена, но силно внушителна форма и материалност. Алберто Бури вгражда руините на града в творбата и по този начин интерпретира спомените за разрушения град, давайки възможност на жителите му чрез творческия акт да преодолеят трагедията на събитията.  

Източници:

ArchDaily 

Divisare

Digital Cosmonaut

Public Delivery 

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

Остави коментар

Close Menu