Skip to main content
search

Нека ви представим някои от участниците в Сезон 1 на Бизнес симулацията по Предприемачество в строителната индустрия. Попитахме ги кои са въпросите, на които не намират отговор, когато са обмисляли идеята да имат свой собствен бизнес.

Първият от вас, който сподели своите въпроси, съображения и неясноти, завършва Архитектура в Politecnico di Milano, Италия, през 2017 г. Изправен е пред дилемата: да започне в компания или да започне компания.

Докато при първата алтернатива въпросите са: „Дали ще се справя? Ще се сработим ли с другите? Дали ще стигна таван в развитието си в един момент? Кога ще стигна таван?“, въпросите при втората алтернатива добиха друга форма и се изсипваха един след друг:

Добре ли ще се чувствам да работя като предприемач?

Отговорът дойде спонтанно.

„Вероятността да се чувствам добре е много голяма. Най-малкото защото мога да изградя принципите, по които нещата да се случват, а след това да оставя хората, които работят за мен, да го реализират. Освен това няма да имам таван на растежа си, например ако работя за фирми в чужбина.“

Ако имам само бакалавърска степен, мога ли да започна бизнес в строителната индустрия?

Откъде трябва да се започне, ако реша да имам свой собствен бизнес?

Какви са административните процедури? Какви финанси ще са ми нужни? Как да подбера екипа си? Каква база от проекти ще трябва да имам, за да ми се гарантира силен старт? Какво признание от професионални организации и колеги трябва да постигна, за да имам силни партньорства?

И как да приоритизирам всички тези еднакво важни фактори? Какъв е минимумът от законодателна гледна точка, за да започна?

Какви са видовете бизнес партньорства и кое може да бъде най-подходящо за моя случай?

Мога ли да идентифицирам бизнес, който не е фиксиран в нещо определено, а има база да се разраства в различни насоки?

Какво ще стане, ако бизнесът не върви добре?

Как да разбера, че бизнесът не върви?

Колко трябва да изчакам, за да тръгнат нещата?

Как да разбера, че идеята ми за бизнес има потенциал, че ще проработи? Мога ли да видя примери за такъв успешен бизнес в България?

Как и къде да рекламирам бизнеса си?

Как да се предпазя от злоупотреба на мои партньори и клиенти? Как да се подсигуря?

Всички тези, а и много други въпроси, ще намерят своя отговор в Бизнес симулацията по Предприемачество – Сезон 1. В период от 10 седмици всяка от идеите ще бъде валидирана чрез 11 симулации в екип от професионалисти като вас.

Последният в списъка, но реално най-важният въпрос на моя събеседник днес, оставих накрая: 

Ако искам да започна бизнес, ти какво би ми препоръчала да направя първо?

Отговорът може да получите на демо представянето на Бизнес симулацията по Предприемачеството на 05/10 от 16:00 в … УАСГ.

Очаквайте скоро въпросите и отговорите и на други участници, записали се за Сезон 1 на Предприемачество.   

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu