Skip to main content
search

Летният строителен камп, организиран от Hobelix за четвърта поредна година се проведе в Габрово и събра близо 60 участници от цялата страна, които се състезаваха в редица практически предизвикателства. Целта на Лятна Академия Лидерите е да запознае учениците от професионалните гимназии със строителния сектор и с дейността и продуктите на едни от най-успешните компании, които оперират в него. Паралелно с изпълнението на задачите и интензивната програма на кампа, учениците успяват да създадат контакти с бъдещите си колеги в университета и сферата и си тръгват по-подготвени за предизвикателствата, които ги очакват. 

Срещата между бизнеса и бъдещите професионалисти 

Чрез разнообразни задачи, свързани пряко с дейностите на участващите компании, лятната академия предизвиква учениците да се сблъскат лице в лице с реалностите на строителната площадка. Задачите нагледно изобразяват начините, по които идеите и чертежите на архитектите и инженерите се случват на практика, а допирът на участниците с тези процеси ги подготвя за бъдещите им предизвикателства в професията.

Целта на летния камп е именно това – да срещне следващото поколение строителни специалисти с бизнеса от най-ранна възраст, да създаде контакти между тях и да изгради по-подготвено и информирано поколение от професионалисти. Десет компании, които подготвиха предизвикателни рундове за учениците, взеха участие в тазгодишното издание на Академия Лидерите.

Рундове и предизвикателства пред участниците

В кампа взеха участие близо 60 ученици, разпределени в 12 отбора, които се състезаваха в 8 предизвикателства и едно по-специално такова. Осемте основни състезателни рунда бяха подготвени от Wienerberger – направа на зидария и монтаж на бетонова настилка Semmelrock; PERI – монт­аж и демонтаж на вертикален и хоризонтален кофраж и изграждане на фасад­но скеле; Бокал – монтаж на HPL вентилируема окачена фасада; Fibran – топлоизолиране на покрив и стени; HTI Bulgaria – изграждане на тръбопровод за противопожарна инсталация, поставяне на сед­ло и муфа; монтаж и демонтаж на врата с Novoferm; обработване на интериорни стени с Дикси; направа на армировка на фундамент и колона с Planex

С помощта и менторството на инж. Борислав Стрински от Главболгарстрой и инж. Анна Ачева от ТИТАН „Златна Панега” участниците, които се включват в Академията за втора поредна година, изградиха инсталация с послания припомнящи човешките ценности, които често забравяме в ежедневието си. Тя е трайна намеса, изградена от бетонен куб и ламаринени плоскости, обсипани с думи, която ще остане на централния площад на Габрово, както като спомен от строителния камп, така и като ценно послание към всички жители и посетители на града. 

Професионални лекции и специални, вдъхновяващи гости 

Заедно със строителните предизвикателства участниците в Лятна Академия Лидерите получават и множество знания за живота, успеха и мотивацията, благодарение на срещите, както с професионалисти от сферата, така и със специалните гости на формата. Преди началото на рундовете, инж. Сашо Миланов от Бараж Груп проведе важна лекция за сигурността на строителната площадка, а всички материали, които осигуряват защита на участниците по време на кампа бяха предоставени от магазини Башмайстора

Инж. Борислав Стрински от Главболгарстрой Холдинг АД и Станислав Косев – управител на “Дикси” ООД пък представиха своя професионален и личен опит в сферата съответно на инфраструктурното проектиране и производството и търговията на индустриални покрития, бои и лакове, като лекциите съдържаха и лични преживявания и премеждия, които вдъхновиха участниците. Милен Станоев от ТИТАН “Златна Панега” представи пред учениците как се произвежда цимент като в разказа преплете и своите лични преживявания в пътя към професионалното му израстване като част от компанията. 

Специални гости на изданието тази година бяха Петър Нефтелимов – биотехнолог и биопредприемач по професия, съосновател на Цвете в епруветка и журналист, автор, лектор и вдъхновител по призвание, и атлетът Красимир Георгиев, който участва в едни от най-екстремните маратони в света. Те вдъхновиха всички присъстващи с историите си и ги мотивираха да преследват своите визия и цели и никога да не се отказват дори от най-смелите си мечти.

Позитивната обратна връзка от участниците в Лятна Академия Лидерите е доказателство за успешната работа на всички, които бяха част от изданието.

Учениците, които скоро ще станат млади специалисти, правят първите си стъпки в света на строителството, научават се да работят в екип, опознават тънкостите на строителната площадка, запознават се с най-съвременните технологии и системи в сферата. 

Инициативата продълж­и 3 дни, а финалът с много подаръци, положителни емоции и усмивки се състоя на 10.­07.2022 г.

Проектът се състоя с подкрепата на Copycom – партньор в печатната реклама, Ruukki, HalleHaus и община Габрово.

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu