Skip to main content
search

Колкото и добре да се е справил проектантът с предизвикателствата на функционалното решение, екстериорното оформление е лицето на една сграда. Именно затова подбрахме пет предложения от конкурса „Фасада на годината“ 2018 на “Баумит“, които демонстрират разнообразни качества в няколко теми.

Многофамилна жилищна сграда в гр. Плевен

Проектант – арх. Румен Шекеров

Асиметричната композиция от прозоречни отвори създава динамика в 6-етажната сграда. Остъкляването е богато и „отваря“ сградата към града. Единият ъгъл е подчертан от прозорци, които „захапват“ обема и олекотяват силуета. На принципа на негатив и позитив част от плътта е премахната, а другаде излиза във вид на тъмна дограма тип „кутия“. Последният етаж е отдръпнат и създава обширна тераса. Акцентиран в жълто, той е полупокрит от метална козирка. Цветовото решение е хармонично и съответства на архитектурния образ.

Жилищна сграда, гр. София

Проектант: арх. Багряна Тотева

Симетричният архитектурен образ на четириетажната сграда следва ортогонално членение. Фасадното оформление е семпло и подчертава геометрията. Остъкляването е решено в различни по големина и пропорция прозорци, които са комбинирани в единна система. От страната на благоприятното изложение са оформени просторни тераси. Със сигурност към достойнствата на сградата можем да добавим гледката към планината от по-горните етажи.

Пловдив Сити Парк 

Проектант – арх. Радко Тодоров

Жилищният комплекс от затворен тип със сигурност е бил предизвикателство както за проектанта, така и за изпълнителя. Проектирането на апартаментни сгради е нелека задача, защото само по себе си изисква модулност и унифициране на елементите и жилищните секции. Това често води до монотонност и създава т.нар. „кутии за живене“.

Добро впечатление в Пловдив Сити Парк прави цялостната композиция, която е подчинена на ритъм, но има силни акценти и стъпаловидно нараства във височина. Вътрешния двор обособява зони за рекреация, детска площадка и е богато озеленен. Виждаме подход за подземен паркинг, както и обособени веранди на първо ниво.

Животът в апартамент не е това, което доскоро беше – все повече ще навлиза тенденцията за колективно обитаване, което носи удобствата на индивидуалното.

Заведение за хранене, гр. Ботевград 

Проектант – арх. Мария Давчева

Имахме възможност да го видим и лично преди броени дни. Заведението за хранене интегрира в себе си традиционни елементи на българската архитектура и внася нов прочит. Каменната облицовка не стига до цокъла, а продължава във височина; прозоречните отвори в първите две нива са обобщени във вертикалата и издължават силуета. Входното пространство е подчертано с дървена облицовка и зелена мазилка, а скатният покрив е „отлепен“ с лентовидно остъкляване.

Редови еднофамилни къщи „Асамблея парк“, гр. София 

Проектанти: арх. Калоян Колев и арх. Валери Иванов

Комплексът от 12 редови къщи впечатлява с динамичен и интригуващ архитектурен образ. Разположен в полите на Витоша, той предлага уединение в периферията на големия град.

Предизвикателството на повтаряемостта, присъща за редовите къщи, е овладяна с нетипичния образ и обобщаването на цели сектори от отделните единици. Елементите са органично свързани – козирката води началото си още от фасадата, а секции от прозоречни отвори са обобщени в цялостни фасадни равнини.

В заключение

Фасадата не е просто комбинация от прозорци на необходимите места и определено цветово решение. Тя е композиция, която трябва да се изгражда съвместно с цялостния архитектурен обем и да „разказва“ за идеята на проектанта. Именно затова ние ще продължим да проследяваме новото по отношение на фасадните решения у нас. Успех на участниците и в следващите етапи на конкурса „Фасада на годината“!

STROIINFO

Ние сме екип от професионалисти - архитекти и дизайнери, които вярват в създаването на по-добра и качествена среда за обитаване.

Остави коментар

Close Menu