Skip to main content
search

Наскоро ви разказахме за няколко сгради, които са имали сходна съдба като на изгорялата парижка катедрала. Паралелите са много – безвъзвратно изгубени оригинални конструкции, масивни щети и наранена обществена памет. Решихме да разкрием пред вас още няколко примера от близкото минало, които показват възможните изходи от сложния реставрационен казус.

Знакови сгради – национален музей, катедрала и замък са станали жертва на огнена стихия в последните 30 години.

Техните истории разказват не само за новите архитектурните решения, а и за реализирането на голямата инвестиция, които те изискват.

Бразилски национален музей – 2018 г.

Source: Getty Images

Пожар, започнал малко след края на работното време, обхваща всички три етажа на историческата сграда на 2-ри септември. Последиците: от него са унищожени 13 600 кв.м от сградата – 122 помещения, както и около 92.5% от колекцията му. Египетски, римски и индиански артефакти, както и всички събрани знания за местните езици изчезват. Планираната реставрация ще възстанови фасадната обвивка, но вътрешността ще има нова архитектурна концепция с фокус върху съвременни, природосъобразни материали. Тя ще струва на Бразилия около 22 млн. евро и ще отнеме приблизително 10 години.

Катедралата „Света Троица“ в Москва – 2006 г.

Света Троица в Петербург по време на пожара. | Image: Wikimedia Commons, Олег Сыромятников, CC BY-SA 3.0

Построената през първата половина на 19-ти век катедрала претърпява пожар на 24 август 2006 г. по време на реконструкция. Подобно на Нотр Дам, пожарът пламва от скелето и води до срутването на основния и един от четирите по-малки куполи и нанася сериозни увреждания на интериора. Инцидентът преминава без пострадали хора. Впоследствие катедралата претърпява пълна реставрация на стойност 1.12 млн. долара. Храмът отваря врати отново през 2010 г.

Уиндзорски замък, 1992 г.

Пожарът в Уиндзор през 1992 г. | Image: bt.com

На 20-ти ноември избухва пожар в параклиса на официалната резиденция на английската кралица. Огънят бързо става неовладяем и довежда до сериозното увреждане на 100 помещения, повечето от които зали и апартаменти с исторически покривни конструкции, обзавеждане и произведения на изкуството. Реставрацията струва 36.5 милиона британски лири (еквивалентни на 58 милиона към 2016 г.) Тя се явява исторически прецедент за британската монархия, тъй като довежда то това Елизабет II да е първият английски владетел, който заплаща данък върху дохода си от 1993 г. насам и допуска туристи в Бъкингамския дворец. Таксата за вход покрива 70% от стойността на реставрацията за пет години. Избраният подход е този на стилистичната реставрация, в който съвременните архитекти проектират готически дървени конструкции – от една страна критикувани, че в подхода липсва въображение, а от друга похвалени, че намесата е подобрила някои от оригиналните решения.

Примерът на бразилския национален музей разказва за възможността за инкорпориране на нови материали във фасадната обвивка. Катедралата в Санкт Петербург е решена чрез принципите на историческата реставрация, в която е търсено завръщане към оригинала. Същото може да се каже и за Уиндзорския замък, където само някои малки нововъведения напомнят за принципите на стиловата реставрация. Нотр Дам също е сграда, която е подробно проучвана и документирана както и в миналото, така и днес. Разрухата, причинена от пожара дава възможност за различни решения. В крайна сметка, последната дума ще имат експертите от отговорните институти във Франция, чиято преценка не бива да бъде подценявана.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu