Skip to main content
search

Преди да стъпя за първи път в Берлин очакванията ми за този град бяха доста противоречиви, изградени въз основа на впечатления на приятели и познати. Някои го описваха като хаотичен и неорганизиран –  далеч от представата за подредената Германия, други са ми казвали, че високите панелни блокове им напомнят за България, трети смятат, че е просто една прехвалена столица, която не заслужава вниманието, което получава. Като цяло разказите, които бях чувала, клоняха към негативния спектър. Въпреки това аз бях убедена, че Берлин е място, което задължително трябва да посетя, да усетя атмосферата му и да оставя впечатленията сами да ме намерят. 

Снимка: www.nytimes.com

Туристическата ми обиколка започна с „Чекпойнт Чарли“. Ако никога не си чувал историята на мястото, дори няма да усетиш, че точно тази точка, на която се намираш, някога е разделяла един град на две държави и два коренно различни свята. С просто око не можеш да различиш къде е прекъсвал единият и къде е започвал другият живот.

Само до преди 3 десетилетия – точка на раздялата, а сега превърнал се в символ на единството.

Музеят успява умело да разкаже историята на най-известния граничен пункт между ГДР и ФДР, както и историята за построяването и падането на Берлинската стена. В него са разположени възстановки на разнообразни начини, по които хората са успявали или се проваляли в опитите си да преминат от другата страна и да започнат нов живот. Музеят представя множество човешки съдби, които преживяваш по свой начин и предизвиква чувства, които всеки трябва да изпита сам.

Чейпоинт Чарли по време на Студената война. Снимка: www.spybrary.com

Въпреки, че все още бях зашеметена от сблъсъка с реалността на Студената война, реших да направя една крачка по-назад в историята – към събитията, които са я предизвикали. Посетих музея на терора, както и бункер, в който берлинчани са се защитавали от бомбардировките в последните дни на най-опустошителната война. Днес той е превърнат в музей за живота на Хитлер и умело проследява неговата история от деня на раждането до самоубийството му. На фасадата на бункера с големи букви стои изписан надписа –

„Този, който строи бункери, хвърля бомби!“

Тези думи са достатъчни да пробудят мисълта ти и да насочат вниманието към истините, които те очакват вътре в бункера. Изживяването е бурно – среща те очи в очи със силата на човешката омраза и жестокост, а атмосферата на мястото те потиска и връща към миналото.

Бункерът, преди да бъде преобразен в музей. Снимка: www.wikipedia.com

За много кратко време този град успява да те накара да изпиташ коктейл от чувства – възхита, омраза, срам, близост, гняв и много други. Дори да не го целиш, Берлин просто те прави съпричастен и те предизвиква да изживееш историята, както никога преди. Музеят на ГДР, булевардите, телевизионната кула, подредените по учебник панелни блокове, познатите интериори от детството те карат да чувстваш Берлин близък. Самата мисъл да се намираш на място, на което са се случили толкова съдбоносни събития за развитието на света, те обзема и пренася мислите ти далеч във времето.

Свобода. Снимка: www.radio.wosu.org

Поради богата си история, белязана от контрасти, Берлин предлага уникално архитектурно и емоционално изживяване. В себе си съдържа белезите на различни идеологии, представени чрез изразните средства на архитектурата. Градът играе ролята на жив учебник по история, който те води по улици и музеи, като те кара да си задаваш нови въпроси и да намериш отговор на много други.

Берлин става епицентър на събития, които са значими за развитието на света такъв, какъвто го познаваме днес – от символ на войни, идеологии, анархия, контрасти, днес се е превърнал в нарицателно за единна Европа.

Вдъхновяващ град, който, няма как да те остави безразличен.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu