Фестивалът Коачела е известен като най-добрият годишен фестивал в Щатите. Всяка година под калифорнийското небе за един уикенд се изсипва порой от звезди на музикалната сцена. Фестивалът е основан от Пол Телет през 1999г. и до днес всяка година посещаемостта му нараства. Освен удоволствието от това да чуят любимите си изпълнители, посетителите се наслаждават и на множество ексцентрични инсталации на знаменити артисти от цял свят. Сред именитите музикални гости на тазгодишното издание са Childish Gambino, BLACKPINK  и Tame Impala. За артистичната атмосфера пък в секцията с инсталации са се погрижили прословутите архитекти Франсис Кере, Офис Ковакс, Дедо Вабо и др. Особено внимание заслужават няколко от архитектурните инсталации, които освен естетическия си облик имат и културни предпоставки.

image: www.brooklynvegan.com

Кулите на Франсис Кере

Африканският архитект Кере, който живее и работи в Берлин, създава специално за фестивала 12 цветни кули, които сякаш напомнят внушителните дървета баобаб, типични за родния град на архитекта Гандо, Буркина Фасо. Според вярванията на местните, боабабът е магическо дърво, което има душа. То помага на народа си с препитание, служи за лекарство и е място за събрания. Гигантските кули играят със светлината и цветовете, като напомнят вълшебна гора.

image: worldarchitecture.org

Кулата Спектра на Newsubstance

Разхождайки се сред артистичните инсталации на фестивала, няма как да не забележим седеметажната кула на Newsubrance, оцветена във всички цветове от спектъра. Сред спектралните полупрозрачни стени на кулата посетителите се потапят в най-различни цветови преживявания. С всяка стъпка възприятието на пространството се променя. Слънцето прониква през цветните фасади, като подсилва яркостта на изгрева, придава руменина на залеза или омекотява светлината в спокойни сини тонове.

image: www.newsubstance.co.uk

Космическата совалка на Дедо Вабо

H.i.P.O. е тазгодишната космическа инсталация на Дедо Вебо, смело кацнала на Калифорнийска земя. Въпреки че няма никакъв опит в изработването на ракети, артистичното дуо Дедо Вабо сътворяват за фестивала своя интерпретация на ракета, висока 22м. Космическото тяло помещава лаборатория и контролен център, пълен с интерактивни специални ефекти. За забавлението на посетителите са пригодени 6 пространства за представления, където обучен екип демонстрира способностите на ракетата.

image: archdaily.com

Колосалните кактуси на Офис Ковакс

Сред пустинния пейзаж на Колорадо студио Ковакс намират вдъхновение в типичните за зоната растения – кактусите. Стилизираните цветни кактуси, дело на студиото, се издигат над хоризонта с височина от над 10 метра. Вместо с бодли обаче, архитектурните кактуси Colossal Cacti са оборудвани с отражатели, които осветяват скулптурите през нощта. Според студиото, посредством лесно разпознаваемата форма на кактуса и архитектурната му репрезентация, те осъществяват по-лесен диалог между архитектурата и широката публика.

image: worldarchitecture.org

Сцената на DoLab

DoLab е студио, което е известно с направата на декори. Екипът с лекота превръща всяко място в интерактивно визуално преживяване. Освен ефектни, техните инсталации са и социално насочени. Студиото изследва духовната и екологична роля на изкуството, както и връзката му с човека и вдъхновяващата му сила. Тазгодишната им инсталация за фестивала, наречена Flipped, представлява сцена, която е покрита от цветни повърхности, наредени с лице надолу или нагоре,. Пъстроцветният покрив на шатрата наподобява черупката на някое морско животно.

image: worldarchitecture.org

Изрисуваният под на Пеги Нолънд

Фестивалът разполага и с множество инсталации на художници като тази на Пеги Ноланд. Артистката уголемява мащаба на добре познати за нас обекти, като основното й вдъхновение е светът на модата и дрехите. За фестивала тя създава сцена, която представлява огромна обходима картина с причудливи елементи като холографски кактуси. Всичко в сцената на Пеги е ръчно изработено и изрисувано от самата нея. Това е може би най-необичайната стая в целият фестивал.

image: worldarchitecture.org

След бляскавия си успех от последния уикенд, Коачела ще продължи да приема гости от 19-ти до 21-ви април в Индио, Калифорния.

Източник: worldarchitecture.org

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Михаела Икономова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Еразъм за млади предприемачи
Една добра възможност да развием собствен бизнес с опит от чужбина

Прекъснатата връзка между образованието и бизнеса е проблем, който изправя дори най-умелит…