Skip to main content
search

Photo: REUTERS Philippe Wojazer

Снощи целият свят беше покрусен от трагедията в центъра на френската столица. Един от най-ценните символи на Париж бе облечен в алени пламъци. Социалните мрежи „гръмнаха“ със статуси, видеа и фотографии, телевизиите се включиха с извънредни новинарски емисии, а междувременно никой не знаеше какво точно се случва. Единственият известен факт бе, че една от най-емблематичните сгради в историята бавно се изпепелява пред очите на целия свят.

Photo: BBC

В този момент светът сподели своята обща болка, която стана доказателство на значимостта, която отдаваме към културното и историческото ни наследство. За пореден път се убедихме, че символите, които съхраняват нашата идентичност като хора, граждани и жители на света завинаги ще останат едни от най-важните образи. В тях виждаме предаване на наследството ни от поколение на поколение. Те са свидетелите на нашия свят и нашата история и ще останат такива векове наред. Всъщност вярваме прекалено силно в това без да си задаваме въпроса колко уязвимо е всъщност всичко, което притежаваме и което някога сме създали. Точно защото са толкова неочаквани подобни загуби, те карат света да затаи дъх и да си зададе въпроса дали можем да опазим и съхраним историята си.

Photo: Marin Ludovic

„Човекът, който бе написал думата върху стената, е изчезнал преди няколко столетия от числото на живите, думата е изчезнала на свой ред от стената на църквата, а и самата църква ще изчезне може би скоро от лицето на Земята.”
Парижката Света Богородица, Март 1831, Виктор Юго

Така започва емблематичният роман на Виктор Юго, който е една от основните причини днес Нотр Дам да бъде това, което е в нашите очи.

Юго през целия си живот бива пленен от красотата на катедралата и я описва с думите „симфония на камъка”.

През 19 в. тя е била абсолютно занемарена от градската управа и състоянието ѝ не отговаряло на богатата история и архитектурни качества, които притежава. За да събуди общественото внимание към проблема, Виктор Юго предприема написването на романа, в който подробно описва всички детайли и архитектурни особености на катедралата с максимална точност. Книгата изпълнява целта си и впоследствие църквата бива реставрирана, а романът се превръща в световна класика, благодарение на която Нотр Дам намира отражението си по всяко кътче на Земята.

Още с построяването си катедралата става символ на Париж и Франция.

В нея се случват множество събития, значими за френската и европейската история. От архитектурна гледна точка, тя се смята за първата сграда, която събира в себе си всички принципи и похвати на готическата архитектура и с тези си качества става вдъхновение за всяко следващо готическо произведение по света. През дългогодишната си история Парижката Света Богородица преминава през още множество препятствия. През 16 в. протестанти разрушават статуи в сградата, а по време на Френската Революция антимонархисти нахлуват в църквата и я обявяват за „храм на мъдростта”, като премахват множество елементи, които символизират властта.

Sketch: Cristina Correa Freile

При вчерашния пожар най-голямата загуба за историческата автентичност на сградата бе разрушението на оригиналната покривна конструкция, която е била изпълнена с 5000 дъбови дървета преди няколко века. Друго събитие обаче предизвика най-голямо удивление у хората. Разрушението на островърхата кула се сметна за най-трагичния момент от пожара. Всъщност историята на кулата е съвсем различна – тя е построена в периода 1844 – 1864 г. след премахването на оригиналната, която не е била достатъчно стабилна. Новата кула е резултат от реставрациите на Виоле льо Дюк, които са смятани за много спорни от гледна точка на автентичността на сградата и при изучаване на материята се анализират като лоши примери за подход към историческите сгради. Въпреки това, векове наред това бива образът на катедралата за всички хора по света. Независимо дали автентичността съществува или не в пределите на времето и през поколенията сградата бива запомнена с този образ в съзнанието на всички и в един момент кулата се превръща в символ на Нотр Дам.

Вчера съдбата на Парижката Света Богородица се преобърна за стотни от секундата. Пожарът завинаги ще остане най-трагичното събитие в историята ѝ. Френското правителство и Париж още днес обявиха амбициите си за възстановяване на сградата. Множество организации и личности изявиха желанието си за финансова подкрепа на реставрацията на емблематичната катедрала. Макар и не точно такава, каквато беше преди едно денонощие, Нотр Дам ще се завърне с цялото си величие в пейзажа на вековен Париж.

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu