Skip to main content
search

В края на най-дамския месец в годината, на 29-ти март от 18:30 ч, ще се състои представянето на книгата “Госпожо архитект,” в Голямата зала на Гьоте – институт България. Екипът на Български архитектурен модернизъм (БАМ) разглежда архитектурата на 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век през друга призма – този път акцентът е върху мястото и приноса на първите български жени архитекти. 

През лятото на 2022 г. изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев от БАМ организират етап от проучванията си по темата в едноименна изложба в Градската градина в София. Тогава те представят 20 портрета на жени, оставили отпечатък върху архитектурата на ХХ век в българския и немския контекст. 

Книгата е естествено продължение на изложбата. Васил Макаринов, Теодор Караколев и д-р арх. Анета Василева ще я представят официално и ще разкажат за българките – фигури в архитектурата, които започват да заявяват себе си като творци в патриархалната атмосфера на България от този период. 

Фокусирайки се върху личностите, книгата разказва за социалния, обществен и политическия живот на жените. В резултат на продължителни проучвания в книгата са включени както осъществените, така и нереализираните проекти на жени като арх. Виктория Ангелова – Винарова, чиято следа е оставена из строежа на много български градове в следосвобожденска България.

Изложбата “Госпожо архитект” през 2022г.

„Идеята е да се покажат и проекти от всички тези жени в архитектурата, тъй като някои от тях все още могат да бъдат разпознати. Предлагаме на читателите доста богато и сравнително изчерпателно четиво“, разказват от БАМ пред БНР

В първите двадесет години на ХХ в. България гради себе си наново. Следосвобожденския дух изравнява настроението в държавата с това на Запад. Архитектурното образование в България настъпва по-късно. Първите поколения български архитекти се обучават в чужбина се връщат обратно, за да практикуват тук. И въпреки че в България не протичат съпротивителни движения за еманципация на жените, първите българки започват да учат архитектура по едно и също време като първите германски архитектки. 

“Понякога те са пионерки, вдъхновени от модернизма, друг път убедени феминистки, а все по-често и успешни предприемачи.“

Книгата е плод на 10 годишни проучвания на фондацията “Български архитектурен модернизъм” с помощта на архитект д-р арх. Любинка Стоилова – дългогодишен изследовател на модернизма в България.

“Да познаваме това, което имаме; като го познаваме, ще го ценим; като го ценим ще го пазим” казва Елизабет Зайкова по повод идеята зад дейността и философията на БАМ.

Остави коментар

Close Menu