На 16-ти ноември тази година ще се проведе петата международна конференция по фасаден инженеринг на ЕТЕМ. Събитието се провежда на всеки две години под формата на професионална платформа, на която се представят последните технологични иновации при фасадния инженеринг. На нея ще чуем за най-новите тенденции в областта на архитектурата и устойчивото развитие на градската среда.

Предното издание на ETEM Facade Conference, което бе проведено през 2017 | Снимка: etem.bg

Петото поредно издание, което се провежда тази есен, ще бъде подкрепено от CTBUH, част от който е и фирма ЕТЕМ. Ключово място сред темите на конференцията тази година ще заемат фасадните решения при сгради с етажност над средната, вписването на високото строителство и небостъргачите в градската среда чрез способите на фасадния инженеринг. Други акценти в програмата ще бъдат дигитализацията, автоматизацията и големия технологичен напредък в областта на проектирането.

Програмата на събитието се очертава като динамична и много интригуваща.

Организаторите са поканили представители на едни от най-големите и престижни архитектурни студиа в света.

Сред лекторите на събитието ще бъде Мирон Мутияба, главен проектант в екипа на Zaha Hadid Architects. Той ще представи на аудиторията концепции за изчислителни техники при проектирането на сложни фасадни повърхнини. Той участва в проектирането на редица иконични сгради, след които Signature Towers (Dubai), Jockey Club Innovation Tower (Hong Kong), както и 5-звездния хотел Morpheus Hotel (Macau) – първата в света сграда с екзоскелет в свободна форма, обхващащ над 12 000 кв.м фасадната площ.

Стивън Кенеди, партньор в архитектурното бюро Grimshaw, ще се включи в конференцията с представяне на различни новаторски техники при вписването на дадена сграда в заобикалящата я среда.  Сред многобройните му проекти е и Oman Botanic Garden, където ще се изучават, проучват и отглеждат едни от най-важните растения от местната флора. Кенеди е и директор на Scale Rule – колектив от проектанти, насочващ общественото внимание към създаването на устойчива градска среда.

Morpheus Hotel (Macau) – проект на Zaha Hadid Architects | Снимка: archdaily.com

Друг лектор, заявил участието си, е Пабло Заморано, ръководител отдел „Geometry & Computational design” в Heatherwick Studio, който има богат опит в прилагането на нови технологии и похвати, както и за изпълнението на предизвикателни геометрии. Той е заместник-ръководител на един от мащабните за Лондон проекти – квартал за търговия на дребно и публично пространство в „Кингс Крос“.

Участие в конференцията ще вземе и Георги Петров, който е асоцииран директор и строителен инженер в SOM (Skidmore, Owings & Merrill LLP). Той има опит в разнообразни предизвикателни типологии. Петров работи по конструктивния дизайн на Национален музей на армията на САЩ във Форт Белвар, Вирджиния. Проектът представлява сложен комплекс, състоящ се от музей, център за поддръжка, паркинг, изложбени зали, церемониални и събирателни пространства, разположен на 85 акра земя.

Интересена тематика ще поднесе на гостите Филип Фуше, който е директор във водещата южноафриканска архитектурна компания SAOTA Architecture & Design.  Той има особен интерес в областта на традиционната архитектура и устойчивост, които успешно прилага в изпълнението на различни проекти в Южна Африка, Западна Африка, Индия, Китай и Европа.

Във Форума ще се включи и водещият проектант на гиганта Thornton Tomasetti Даниел Босиа. В момента екипът работи по конструктивното проектиране на Jeddah Tower, която през 2020 г. ще се превърне в най-високата сграда в света и първата конструкция, достигнала 1 километър височина.

Sofia Capital City по проект на А и А Архитекти, намиращ се на бул. Цариградско Шосе е един от най-модерните офис комплекси у нас

Разбира се, сред участниците във форума не липсват и български лектори. Във форума отново ще се присъедини арх. Ангел Захариев от А и А Архитекти. Студиото работи по едни от най-значимите нови проекти в София – Sofia Capital City и NV tower. За първи път участие в конференцията ще вземе и арх. Радо Тодоров, който ръководи една от най-бързо развиващите се проектантски компании в България – „RT Consult”-Пловдив  и “Buro International“, базирано в София.  Част от големите международни проекти на бюрото  са 5-звездният супер луксозен хотел – Ноtеl Маrіnа Gаtе Dubаі в Обединените Арабски Емирства, Dоmіnіса Rеѕоrt в Доминиканска република,  МАLL Ѕhуmkеnt в Казахстан.

В програмата на конференцията ще се включи д-р Павлос Ватавалис, който е главен технически директор на ETEM. Последните 16 години д-р Ватавалис е работил на ключови секторни позиции в Европа. В продължение на 10 години той изнася лекции в катедрите по строително инженерство и машиностроене на Университета в Западна Атика, както и в различни образователни институции по теми, свързани с интелигентните фасади.

Предното издание на ETEM Facade Conference, което бе проведено през 2017 | Снимка: etem.bg

Програмата обещава да предложи разнообразни лекции в множество тематики. От ЕТЕМ обещават интересно интерактивно преживяване на своите гости, което ще им предложи не само нови знания в областта на последните технологии на архитектурата, дизайна и фасадния инженеринг, но и много нови контакти. За повече информация за събитието и лекторите, които ще вземат участие в конференцията, можете да посетите сайта на събитието.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Биляна Апостолова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Охлаждането на интериорите – бъдещето на вътрешния дизайн?
Едно от основните предизвикателства за бъдещето на архитектурата

Проблемът с глобалното затопляне е все по-актуална тема, що се касае до бъдещето на човече…