Skip to main content
search

Седмицата на дизайна в Барселона (BDW) несъмнено е едно от най-важните събития за дизайн, креативност и иновации в международния календар за 2020г. 15-то издание ще се проведе от 17 до 26 ноември и щe е достъпно онлайн и на място.

Събитие за града – Събитие за света

Един от най-очакваните разговори бе откриващата конференция, която се проведе от световноизвестния архитект Паола Антонели. Тя е италиански автор, редактор и преподавател. Към настоящия момент е главен куратор по архитектура и дизайн в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк – MoMA. Тя вярва, че дизайнът е невероятен израз на човешкото творчество и хората трябва да осъзнават колко важна е ролята му в ежедневието им. Масовото погрешното схващане, че той е олицетворение единствено на стил и чувства, превръща в нейна мисия стремежа да подпомогне осъзнаването, че е много повече.

Паола Антонели- главен куратор на Barcelona Design Week

BDW отваря врати с една много ясна цел – да доближи хората до дизайна. Повече от седмица всички посетители ще се насладят на обширна програма, обхващаща над 120 дейности – работилници, беседи, изложби. Тази година ще присъстват и активности, насочени към професионалната общественост, които целят увеличаване на бизнес възможностите и улесняване обмена на знание.

Дизайнерска активност. Призив за действие.

Това е мотото на тазгодишното издание на Barcelona Design Week. Настоящата година бележи началото на ново десетилетие – 10 години, през които следва да се предприемат действия, за постигане на 17-те цели на ООН за устойчиво развитие (Програма 2030г).

В допълнение към екологичната криза, която преживяваме от години, сега страдаме и от безпрецедентна глобална здравна и икономическа криза в резултат на пандемията COVID-19. През последните няколко години дизайнът демонстрира своята полезност и стойност и на двата фронта.

Кадри от миналогодишното издание на събитието | Barcelona Design Week

Акценти от програмата

С темата „Дизайн активизъм“ 15-тата Седмица на дизайна в Барселона отправя двоен призив за мобилизация. От една страна, мобилизиране на сектора и активизиране на професионалисти и компании, чиято цел е представянето на дизайна като средство, способно да създаде равенство, баланс и доверие както за планетата, така и за хората. От друга страна, призив за мобилизиране на граждани, които да допринесат за възстановяване на творческата тъкан и за подобряване на нейната дейност на локално ниво.

Форма на активизъм

Друг панел, част от програмата, е „Форма на активизъм“. Това е начинът, по който разбираме, отразяваме и въздействаме върху нашата среда. Той намира своя израз в занаятчийския сектор, защитаващ алтернативния начин на производство. Той е по-бавен и в малък мащаб, като дава приоритет на местни материали, оценява уникалността и може да се предефинира и адаптира към новото време, без да губи своята същност.

По време на най-тежката фаза на затваряне на държавни граници в световен мащаб, внезапно се наложи да се научим да живеем с онова, което ни беше най-близо, да ограничим неистовата скорост на генериране и потребление, да оценим малките неща. Именно такава форма на активизъм ще ни бъде показана през следващите дни.

Barcelona Design Center – Disseny Hub

Тазгодишното издание се провежда в Центърa за дизайн на Барселона – Disseny Hub Barcelona, ​​а целта е да се засили стратегическото значение на сградата, като средище за показване и развиване на творческия талант на града на местно и международно ниво.

„Това е чудесна новина, тъй като касае желанието на правителството да позиционира сектора сред стратегическите цели на икономиката и в същото време е възможност за превръщане на творчеството и дизайна в подкрепящ елемент за международната проекция на Барселона.”, това смята Ксавие Марсе – съветник по туризъм и творческа индустрия.

Седмицата на дизайна в Барселона се организира съвместно с Центъра за дизайн към града и FAD Foment de les Arts i del Disseny. Събитието е част от организацията World Design Week – дом за 40 дизайнерски седмици и фестивали по цял свят. Цялата общност е изправена пред предизвикателството да преразгледа стратегията и възможността за отбелязване на събития при голям брой посещаемост, в условия на криза.

Повече информация за събитието, може да откриете тук https://barcelonadesignweek.com/en/

Деница Батева

Архитект и мечтател. Вълнува се от устойчиви принципи, социални намеси и новаторски подходи в проектирането, които повишават качеството на средата, в която живеем и творим. Вярва, че архитектурата е средство в услуга на обществото и не бива да говори само на себе си.

Остави коментар

Close Menu