Skip to main content
search

На 11 ноември се състоя третият модул от Академия Лидерите – Сезон 5, с гости REDVERTEX – креативно студио, което създава архитектурни визуализации, анимации и VR. Лектор беше Димитър Рашков – архитект и създател на компанията. Той се представи като мечтател с развинтена фантазия и състезател със състезателен характер. Презентацията му беше на любопитната тема „Идеен проект на живота“.

Какво е REDVERTEX?

Димитър Рашков се върна към самото начало на REDVERTEX. Компанията е създадена от 2 момчета с 2 компютъра, 1 бюро, много хъс за работа, голяма страст да покорят света и много безсънни нощи. Днес REDVERTEX работи с български и чуждестранни архитектурни студия, сред които Zaha Hadid Architects, Foster + Partners, Santiago Calatrava и др.

На въпроса „Какво прави компанията“, отговорът на Рашков беше: „Визуализации? Видеа? VR? Да. Но ги превръщаме в емоция, усещане, преживяване.“

„Визуализацията на една сграда трябва да вдъхва желанието да влезеш вътре.“

Как го постигат?

Първоначално голямата страст и непрекъснатата работа ги отличават и издигат. Те искат да покорят света, да са интернационални и за целта трябва да излязат и извън България. Днес имат офиси в София, Пловдив, Дубай и Маями и са сред първите 10 компании в бранша в световен мащаб.

В България, REDVERTEX утвърждават новата архитектурна професия – визуализатор.

Това е първата крачка към създаване и развитие на такова общество и интерес в страната.

Какво показаха REDVERTEX ?

Арх. Димитър Рашков демонстрира на участниците от Академия Лидерите различните типове визуализации. Сподели, че постоянно се правят нови варианти, затова най-важна е постоянната комуникация с клиента и в самия екип.

„Как стават нещата? – Заедно. One man always fails!”

Важно е всеки артист да пребори егото си и да го подчини на общата цел и на отбора. Рашков разказа и за работния процес в професията и нейните творчески плюсове – без бюрокрация, без сложна администрация, докосваш се до бъдещето на архитектурата, още преди другите да са го помирисали, работиш за емблематични проекти и комуникираш с архитекти от цял свят.

Какво прави REDVERTEX различни ?

Следващата цел на компанията е да се издигне в топ 3 на световните визуализаторски компании. Как ще го постигнат? „Ние не се страхуваме. Затова се справяме.“, сподели създателят на компанията. Той каза още, че REDVERTEX планира, работи, действа и ще се развива в условията на наближаващата световна икономическа криза без да се страхува. Това е и времето, в което ще задмине своята конкуренция.

Задачата пред участниците

Със смелост беше свързана и задачата, която арх. Рашков постави пред участниците. Всеки трябваше да създаде своя „Идеен проект на живота“ за следващите 10 години и да го сподели с останалите. Лекторът сподели, че човек трябва да превъзмогне страха от срама и да продължава смело напред.

Участниците споделиха своите мечти и цели за следващите 10 години, както и идеалите си за взаимопомощ на земята и хората. Някои демонстрираха добре изготвен план за бъдещето в професионален и личен аспект. Други искаха да постигнат мечтите си, но все още не знаеха точния начин да го направят. При някои се прояви силна семейна ориентираност, която приятно изненада арх. Рашков. Той шеговито отбеляза, че трябва да ги даде като пример в офиса си.

В края арх. Рашков сподели, че е очарован от историите и красивите мечти на участниците. Те, от своя страна, го затрупаха с вълна от въпроси за развитието на компанията, за бизнеса, за професията и др. Научете повече за REDVERTEX тук.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu