Инвеститор: „Хювефарма“ АД
Изпълнител: Главболгарстрой АД
ВиК системи: „Пайплайф“ България
Местоположение: гр. Пещера
Функционален тип: Производствена сграда
Инвестиция: над 293 млн. лв
Площ: 35.2 дка
Очаквано откриване на производството: март 2020 г.

За компанията

„Биовет“ АД е водещ европейски производител на фуражни добавки, премикси, активни субстанции и готови лекарствени средства за лечение, профилактика и подобряване здравето и продуктивността на животните. У нас компанията има предприятия в гр. Пещера, гр. Ботевград и гр. Разград. Административното управление, института за научно-развойна дейност и основните производствени мощности се намират в гр. Пещера.

Новият завод в Пещера

С проекта „Хювефарма“ – основен акционер в „Биовет“, компанията кандидатства за финансиране от 100 млн. евро по плана „Юнкер“ и получи кредит за изграждането на мощности в Пещера и Разград. В Пещера ще се произвеждат лекарствени вещества и фуражни добавки, а в Разград – ваксини.

С инвестицията от нaд 293 млн. лв фармацевтичната компания ще изгради нови мощности в гр. Пещера.

В синьо – площадката за предвиденото ново застрояване | Изображение: „Биовет“

Местоположението им ще бъде до вече съществуващия завод в Пещера, а обхватът – 35.2 декара. С този мащабен проект капацитетът на фирмата в гр. Пещера ще се удвои. Осъществяването на проекта ще създаде и 100 нови работни места. Над 90% от произвежданите продукти ще се реализират на световните пазари. Очаква се производството да бъде открито през март 2020 г.

Инвестицията се отличава като най-значим по мащаб частен проект в България през 2018 г.

Именно затова вложените ВиК системи трябва да отговорят на строги изисквания за високо качество. Съвсем логично „Пайплайф“ е предпочетеният избор за доставчик.  В проекта са заложени PP канализационни тръби Pragma (с фитинги към тях), PP инжекционно ляти шахти PRO 1000, PVC тръби “Solid pipe” и напорни тръби от РЕ 100 RC Aqualine.

Защо „Биовет“ се е доверил на „Пайплайф“ за мащабния проект?

Тръбните системи Pragma се отличават със своята специфична структура, изградена от вътрешен гладък слой и профилиран външен слой. Тя позволява с минимален разход на суровина, съответно по-ниско тегло, да се постигне висока напречна коравина на пръстена. Уникалното на структурата е, че гарантира висока еластичност на пръстена и устойчивост на динамични и статични натоварвания. Сред предимствата са още удароустойчивост, гарантирана водоплътност на системата в диапазон, дълъг ескплоатационен живот, пълен набор от свързващи елементи (фитинги, ревизионни шахти и съоръжения) и др.

Пластмасовите шахти са модерна, екологична и евтина в експлоатационно отношение алтернатива на тежките, обемни и сложни за поддържане бетонни конструкции. Тяхната гарантирана хермeтичност, здравина и ниско тегло ги прави подходящи за изграждането на една завършена канализационна система с дълъг и безпроблемен експлоатационен живот. Възможността за включвания под различни ъгли и на различни височини  позволява над 3000 комбинации.

Използването на пластмаси както при тръбите, така и при шахтите има значителни практически и икономически предимства. Ниското тегло води до по-лесен транспорт и монтаж; те гарантират още отлична устойчивост корозия и абразивност, на високи температури, химическа устойчивост, а също и трайна непроницаемост.

„Пайплайф“ използва първични суровини, сертифицирани за производството на съответните изделия – канализационни тръби, канализационни ревизионни шахти, напорни водопроводни тръби. В добавка на това, „Пайплайф“ осъществява ежедневен производствен контрол на произвежданите изделия, което гарантира постоянно качество на всяка партида и постигане на изискванията на съответните производствени стандарти. Като реално доказателство за постигнатото и поддържано постоянно качество, цитираните по-горе продуктови групи, вложени в проекта в Биовет Пещера, са сертифицирани със знак за качество на Българска асоциация по водите.

Административната сграда на „Биовет“ Пещера | Изображение: „Ателие Серафимов Архитекти“

Иван Бонев, директор Производствена дейност на „Биовет“, разказва, че по проекта се работи от три години и в работата по технологичния дизайн участват и местни специалисти. В изграждането е включена експертизата на над 60 различни фирми, голяма част от които български, които са ангажирани с  производството на технологичното оборудване. През декември 2018 г. са започнали първите изпитвания на машините в новия завод на „Биовет“ в Пещера.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…