Skip to main content
search

Бункерите са военни отбранителни съоръжения, използвани за защита от евентуална ядрена война, ракетни атаки и бедствия. Една част от тях лежат забравени под земята, а друга имат щастието да се възродят и да приютят новите си обитатели – концертни зали, хотели и други.

Проверка в началото на годината за състоянието на бункерите в България установи, че повече от половината са в много лошо състояние или са напълно неизползваеми. Построени за ситуация на война или бедствено положение, днес тези съоръжения изглеждат като отживелица, но дали е така?

В мирно време съществуват хора, които се готвят за най-лошото. Те строят своите убежища дълбоко под земята, за да бъдат защитени от опасностите.

Производството на бункери в Америка процъфтява.

Rising S Bunkers

Rising S Bunkers са един от най-големите производители на отбранителни съоръжения, сейфове, взривни врати и бомбоубежища. Те предоставят на клиентите си пълен инженеринг – от идеята до крайния продукт. Бункерите са изработени от високоякостна стомана – специални рамки от стоманени профили и листове. Такъв тип конструкции осигуряват устойчивост на всякакви въздействия. Всеки един бункер се изготвя в размери в зависимост от желанието на клиента – пространството вече не е проблем. Стоманата се обработва със специални покрития, които да я предпазват от подпочвените води. По този начин бункерите могат да са положат на различна дълбочина. От външната страна се полага висококачествено покритие за защита на стоманените листове. Те са проектирани да издържат на всякакви бедствия и притежават доживотен гаранция за производствени дефекти. Високата степен на защита осигуряват и огнезащитното стъкло, тунелът за бягство, както и системите за наблюдение, които можете да добавите към своя бункер.

Освен защитата,  вероятно ще се запитате как се осигурява вода и ток. Водата се събира в специални водни контейнери, а преди да се използва преминава през специални филтри, които я пречистват. Електричеството се осигурява чрез соларни панели, генератори и други. Въздухът влиза в бункера през специални филтри, които премахват всякакви прахови, ядрени частици, микроорганизми, вредни газове. Всички клапани по вентилационната система са защитени от взрив. Всеки един детайл е изработен с особено внимание, след което преминава през проверка на качеството, която да гарантира най-висока степен на сигурност.

В бункерите, изготвени от Rising S Bunkers, не става въпрос само за защита, но и за комфорт на живеене – в специално изработеното за вас отбранително съоръжение може да „добавите“ фитнес, гараж и всякакви други удобства. От каталога на компанията имате избор между економично, стандартно и луксозно разпределение.

Опидум, Чехия

Опидум се намира в Чехия и представлява грандиозно имение, а под него, изкопан дълбоко в скалата, се крие един от най-големите жилищни заслони в света. Това е бункер от ново измерение – той предоставя на собствениците си не само защита, но и отлично прикритие. Строежът започва през 1984г. и завършва десет години по-късно. Бункерът е оборудван с едни от най-луксозните удобства – спа център, басейн, кино и библиотека. Някои източници посочват, че запасите на съоръжението позволяват неговите обитатели да оцелеят над десет години без външни доставки. Звучи невъзможно, нали?

Снимка: ©https://www.forbes.com

Вивос ЕксПоинт

Бившото депо на боеприпаси на армията, в Южна Дакота, района Блек Хилс, се трансформира в огромна общност, която подслонява повече от 5000 души при евентуална заплаха. Всеки един бункер е проектиран за да издържи вътрешен взрив, а отвън е защитен от дебел пласт почва. Водата се добива от два дълбоководни кладенеца и се съхранява в стоманобетонни резервоари. Комплексът осигурява на обитателите си клиника, спа, зона за барбекю, параклис, зона за стрелба и много други. Всеки един бункер е осигурен с всякакви удобства, а цената му варира от типа му и времето за наемане.

Снимка: ©https://www.terravivos.com/secure/vivosxpoint.htm

Привидно нашето време е мирно. И все пак, съществуват хора, които се приготвят за война – в бункери, дълбоко под земята.

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu