Skip to main content
search

Нюйорският архитект Андрю Бруно е основател на страницата one_house_per_day в Инстаграм, в която от началото на 2020 г. публикува проект за нова къща всеки ден. Страницата с микропроекти вече има над 32 000 последователи. Отвъд бройката и инфлуенсърството, какво всъщност може да научим от един подобен „експеримент“?

Проектирането заради самото проектиране – необходимо ли е?

Вече обременен от множество установени изисквания, законова рамка и актуални тенденции, съвременният практикуващ архитект трудно може да се откъсне от установените вече правила. Правила, които e учил в университета и в практиката. Не това обаче прави арх. Бруно – той всеки ден скицира план, разрез и аксонометрия на различна сграда. Разпределенията и визията на тези сгради не е въобще конвенционална – някои от тях са еднопространствени, като ги разделят само извити стени, други пък са почти изцяло стени, в които може да се живее. Трети пък са с изцяло преходни помещения – вариантите са практически безбройни (или по-точно 366, поне за 2020 г.)

Всъщност дори и да звучат фантастично, подобни проекти са полезни за творческото развитие на всеки архитект. Опитвали ли сте да проектирате дори съвсем малка къща, без да имате конкретна ситуация? Всъщност е много по-трудно, отколкото можете да си представите. Концептуалните и експериментални проекти не са привилегия само на големите архитекти и обект на мащабни международни конкурси – достатъчни са ви само молив и лист хартия.

Онлайн проектът вече включва и гостуващи архитекти

От началото на тази година страницата вече е отворена и към гостуващи дизайнери, които да публикуват 7 сгради. До момента участници в нея са млади американски студиа. Новите проекти включват примери като комплект за сглобяема къща върху къща, както и жилище, вдъхновено от интригуващите пространства на античните гробници – всичко е в рамките на архитектурната шега. А съвременният архитект трябва да има и чувство за хумор.

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu