Skip to main content
search

Тейт Модърн (Tate Modern) е един от най-големите музеи и една от най-посещаваните институции за съвременно изкуство в света. Намира се в Лондон, Великобритания и е част от четирите галерии Tate, които включват също Tate Britain, Tate Liverpool и Tate St Ives.От откриването си, Тейт Модърн се превръща в културна забележителност в Лондон, привличайки милиони посетители всяка година и давайки значителен принос към арт сцената на града.

Проектът е успешен както със своето културно влияние, така и с интересната си история и архитектурен проект за преустройство.Това е един пример за адаптиране на изоставена сграда, която след реновацията си  успява да облагороди целия квартал, в който се намира. 

Заедно с това е един от първите успешни опити в съвременната архитектура за трансформация на историческа сграда с нов начин на използване и поставя началото на много дебати за това как трябва да се отнасяме днес към изоставени сгради, загубили първоначалната си функция. 

История 

Тейт Модърн се помещава в бившата електроцентрала Банксайд, която е изградена по проект на сър Джайлс Гилбърт Скот и е построена на два етапа между 1947 г. и 1963 г. В сградата се е помещавала турбинна зала, висока 35 метра и дълга 152 метра, с котелно помещение покрай нея и комин, разположен централно. Сградата затваря врати през 1981 г. и започва нейният упадък.

В един момент сградата е изложена и на риск от разрушаване. Това отприщва редица инициативи за това сградата да бъде спасена и се предлагат редица идеи за нови предназначения на пространството

В резултат на реакциите през април 1994 г. галерия Тейт обявява, че Банксайд ще бъде превърната в музей за съвременно изкуство, който ще носи името Тейт Модърн. За да се избере най-добрият проект за адаптация, е проведен международен конкурс с над 140 кандидати.

След двуетапен процес на подбор крайните победители са швейцарското бюро Herzog & de Meuron. Техният проект е предпочетен поради запазването на съществуващите характеристики на сградата в най-голяма цялост и уважение към оригиналната субстанция. 

Четете тук за филхармонията в Хамбург, друг проект на бюро Herzog & de Meuron

Архитектура 

Най-отличителната характеристика в образа на Тейт Модърн е масивният тухлен комин, който се издига над сградата.

Той е важна част от градския пейзаж и от характерния силует на Лондон. Архитектите от Herzog & de Meuron вземат решението да запазят комина непокътнат по време на реконструкцията като свидетел за историята на сградата, както и за запазването й като визуален репер на брега на Темза.

© Courtesy of Tate Photography

За да подобри функционалността на музея и да отговори на нуждите на съвременна галерия, проектът предвижда и изграждането на нови изложбени пространства и образователни съоръжения. 

Надстройката на сградата разширява използваемата площ за нуждите на галерията. Тя е решена със стоманена конструкция и остъклена фасада, които контрастират с първоначалната тухлена структура, създавайки визуален диалог и отчетлив контраст между старо и ново.

Интериорът на музея има монументален мащаб, с висок таван и индустриални детайли, които създават интересна артистична атмосфера и свидетелстват за историята на пространството.

Бившата турбинна зала, съхранявала някога електрически генератори, днес представя интересни експонати и творби на съвременното изкуство.

©  Rikard Osterlund

Разширението Switch House

През 2016 г. архитектите добавят разширение на музея, известно с името “Switch House”, което осигурява 60% допълнително изложбено пространство.

За материал на фасадата на новия обем е използвана тухла, за да съответства на повърхността на съществуващата структура.

Новият елемент –  перфорираната тухлена решетка, позволява проникване на светлината през нощта и създава интересно възприятие. 

Прозорците и терасата са третирани като разрези в тухлената повърхност. Сградата се издига на 64,5 метра височина и е разделена на 11 нива, като височината й отговаря на емблематичния комин на бившата електроцентрала.

Детайл от дизайна на перфорирана тухлена зидария и хоризонталните прозорци на новата сграда © Iwan Baan

Огромните петролни резервоари в основата на оригиналната сграда на Тейт са свързани с новата сграда. Тези необработени индустриални пространства запазват грубата си атмосфера и се превръщат в необичайно място за представления и изложби.

© Herzog & de Meuron

Галериите в новата сграда имат голямо разнообразие от размери и форми осигуряват повече пространство за временни изложби

Tate Exchange е програма на Тейт Модърн с пространство за събития, разработени от артисти и осигурява още повече помещения за семинари и авангардна медийна лаборатория. Обществените пространства включват стая за членове, ресторант на ниво 10 и тераса на ниво 11, всички с гледка към Лондон.

Четете тук за Милениум Бридж- забележителност на Лондон, намираща се непосредствено срещу Тейт Модърн

Колекцията

Колекцията от произведенията в Тейт Модърн се фокусира върху съвременното изкуство от цял свят. Тя представя примери за различни художествени движения като кубизъм, сюрреализъм, абстрактен експресионизъм, минимализъм, поп арт и много други. 

Днес Тейт Модърн е домакин на множество временни изложби, представящи творби на съвременни художници от цял свят. Тези изложби често изследват различни теми и стилове, предлагайки на посетителите разнообразна палитра от артистични преживявания.

Освен изложби, Тейт Модърн предлага и образователни програми, семинари и събития, за да запознае посетителите от всички възрасти със съвременното изкуство. 

Тейт Модърн е пример за сграда, която се преживява и запомня чрез използването на образи, звуци, цветове и идеи, а напластяването на слоевете история и съвремие я превръща в изявен пример на модерната архитектура и първите и стъпки към това да преизползва и интегрира стари сгради в съвремието чрез умела комбинация от иновации и нови функции.

Четете тук за музеите за съвременно изкуство в Мюнхен и Нюрнберг

Мария Радева

Aрхитект, който вярва, че вдъхновение може да се намери навсякъде и във всичко, стига да можем да го видим и усетим. С интерес към различни култури, технологии и идеи, защото те обогатяват представите ни за света. Вярва, че архитектурата трябва да е комбинация от конструкция, естетика и функционалност. Тя е средство за изразяване и създава пространства, които променят и обогатяват живота на хората.

Остави коментар

Close Menu