Skip to main content
search

Италианското министерство на културата ще отпусне 10 млн.евро за възстановяване на ключов елемент от древния Колизеум. Реставрацията ще е насочена главно към партерната част на арената. Италианците търсят опитен инженер, който да възстанови подвижния под на арената, включващ капаци и скрити асансьори, които са позволявали на дивите животни да изскачат и да застрашават гладиаторите. Директорът на Колизеума Алфонсина Русо заяви, че планът е да се организират концерти и театрални постановки, а не гладиаторски битки. Подаването на оферти приключва в началото на февруари 2021 г. и се очаква работата да продължи до 2023г.

Исторически факти

Най-големият амфитеатър в Античността е наричан Амфитеатър на Флавиите или Амфитеатър на Цезарите, а името Колизеум му е било дадено към VIII век.

Строителството му започва при император Веспасиан през 72 г. сл. н. е., а неговият син Тит го открива.

Когато амфитеатърът бил завършен, той можел да побере повече от 50 000 седящи човека.

В древността бил дълъг 189 метра, 156 метра широк и 50 метра висок. Въпреки че строежът отнел само 8 години, император Веспасиан умира преди завършването му и неговият син Тит го открива.

3D реставриран модел/ Източник: turbosquid.com

През средновековието Колизеумът се използва за жилища и работилници, а арената е била превърната в гробище. Това функционално преустройство продължава до 1200г., когато една италианска фамилия го придобива, след което го укрепва и използва като замък.

Силно земетресение през 1349г. нанася големи поражения на Колизеума, разрушавайки външната част на южната страна, която е разположена върху по-слаба наносна основа. Голяма част от падналите камъни са използвани при строителството на дворци, църкви, болници и други сгради в целия Рим.

Промяна на концепцията

Отдалечавайки се от жестоките си корени като защитно пространство на нечовешка практика, където робите често се бият до смърт за забавлението на римските тълпи, призивът за възстановяване на Колизеума се разглежда като намеса за икономическото и културно укрепване на емблематичния италиански паметник. Възстановяването му ще се съсредоточи предимно върху самата арена, която отново ще стане достъпна за обществеността чрез модерни технологични и интегрирани решения. Те ще насочат посетителя да открие механизмите, лежащи под арената. Подобно на катакомбите, в хипогеума (подземната зала) на Колизеума са се помещавали сложни машини за представленията и игрите, които са се провеждали там в славните му дни.

Сегашното състояние на арената/ Източник: stirworld.com

Съобщава се, че намесата е силно желана от Министерството на културното наследство и дейности за Археологическия парк Колизеум. “Реконструкцията на арената на Колизеума е чудесна идея, която получава позитивен отзвук по целия свят. Това ще бъде основна технологична намеса, която ще предложи на посетителите не само да видят подземията, но и да съзерцават красотата на Колизеума от центъра на арената.“, коментира Дарио Франческини, министър на културното наследство и дейности и туризъм. Тръжната процедура за възлагане на дизайнерски услуги беше публикувана преди няколко седмици от Invitalia в качеството си на Национална агенция за развитие.

Конструктивни и технологични особености

Докладът за заданието представлява „окончателно, изпълнително проектиране и координация на безопасността“ във фазите на проектиране на консолидацията, консервацията и завършването на подземните конструкции и изграждането на новия етаж на арената на Колизеума. По-нататък в доклада се посочва, че намесата трябва да бъде проектирана с оглед да се осигури достъп до цялото ниво на арената, на която се провеждат игрите, като в същото време се дава възможност за потапяне в сложната система от подлежащи структури и механизми.

Поглед отвисоко/ Източник: Google Images

В структурно отношение цялата арена би трябвало да бъде замислена като монолитен под с механизирани устройства за отваряне и затваряне, в опит да позволи на посетителите да бъдат част от динамиката на обширните подземни мрежи от асансьори, извори и клетки на Колизеума.

Посочва се и необходимостта прилежащите археологически структури да бъдат защитени от атмосферни валежи или от прекомерна слънчева изолация. Краткият доклад изисква мобилната система да бъде проектирана по такъв начин, че да може да се активира лесно и няколко пъти през деня.

С деликатно и обмислено намерение, реставрацията на Колизеума е интервенция, която може да се окаже решителен мост между наследството и технологиите, две школи на мисълта, силно зависими една от друга, докато често работят на противоположните краища на академичния спектър.

Основни източници:

https://www.stirworld.com/see-news-rome-announces-plans-for-restoring-the-colosseum-with-a-retractable-floor

https://www.standartnews.com/svyat/istoriyata_na_kolizeuma_v_rim-372433.html

Станислав Ангелов

Строителен инженер, завършил специалност строителство на сгради и съоръжения в Университета по архитектура, строителство и геодезия- гр.София.

Остави коментар

Close Menu