Skip to main content
search

Този септември в село Белиш в близост до град Троян в рамките на 9 дни (28 август – 6 септември) над 50 души вдъхнаха живот на местността и споделяха опит заедно под формата на мултидисциплинарно събитие, състоящо се от две части. В първата част – от 28 август до 2 септември се проведоха работилници, обвързани пряко с контекста на околната среда и насочени към студенти и любители в сферите на архитектурата, дизайна и изкуствата.

Фокусът на ФестивалЪ беше възможността за обмен на знания и умения между професионалисти, студенти и любители, които се събраха и твориха заедно, за да вдъхнат нов живот на едно позабравено място в сърцето на Балкана. В продължение на седмица из различни кътчета на местността се вихриха четири различни работилници.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

Участниците в “Следвай стъпките” обиколиха изоставените къщи в околните махали заедно и попаднаха на писма, датиращи от 60-те, които разкриват една година от живота на някогашен жител на селото. Чрез тази лична история и исторически сведения за района, те изготвиха маршрут по старите белишки пътища, наречен “По следите на времето”. Той потапя в едно свеоеобразно пътуване във времето, превеждайки човек през ключови места в околността, провокирайки го да открива знаци, скрити писма и инсталации. Идеята за работилницата бе на арх. Сияна Костова.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

Друга много интересна работилница бе “Камбаните” по идея на инж. Стефан Кръстев, която си сложи за цел да позиционира камбани в ключови локации за региона, за да създаде звукова, нематериална връзка между тях. Една от тях се изпозлваше за сигнализиране на събитията по време на фестивала, а друга сигнализираше ключова пресечна точка на пет пътища, водеща до различни махали.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

Водещия на работилницата “Природен дизайн” арх. Марин Марковски работи съвместно с участниците, за да изградят природни структури. Резултатът бе портал от Повет (clematis vitalba), растение наподобяващо “лиани”, и така той  се сливаше напълно с околната среда в началото на стария път към махалата.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

В Chill room – дизайн и конструктивна работилница, водена от арх. Мартин Георгиев, взелите участие изследваха конструкцията на стара плевня и премахнаха ненужните елементи, чрез което преосмислиха нейното пространство и бъдеща функция. Част от дървената конструкция бе подменена с нова, направено бе стълбище и започна изграждането на нов втори етаж за отдих, който ще бъде обзаведен с мрежи, а на първото ниво ще бъдат изградени многофункционални места за работа.

Двудневият проливен дъжд не спря ентусиазма на участниците и работилниците продължиха и във втората част от ФестивалЪ. От 2 септември стартира и по-интензивната част от програмата като посетителите имаха възможността отблизо да се запознаят и да се включат в работния процес на всеки един екип.

Двата типични за местността занаята – грънчарство и дърворезба, обогатиха творческото ежедневие на събитието.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

Майсторът Румен Георгиев даде начален поглед към базовите техники в грънчарството и за работа с глина, както и интересни факти за направата на самия материал. Всеки от присъстващите имаше възможност да седне на грънчарското колело и собственоръчно да изработи глинен съд, който да му остане за спомен.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

Никола Божков разказа за различни методи в дърворезбата и разкри как се “чете” дървесината. Въвлече участниците в изработването на детайли, които бяха предварително начертани върху подготвения материал. След демонстрация и нужни обяснения, учатниците успяха да съживят красивите форми в дървесината. После се даде възможност на всеки, с вече придобити начални знания, да се наслади на изработката на своя идея, дялана в липова дървесина с личните длета на дърворезбаря.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

Работилницата Camera obscura с арх. Ивета Донева даде поглед назад във времето към едно от най-значимите изкуства в днес. Работният процес започна с въведение в история на фотографията, нейното възникване, първите оптични апарати и тяхното приложение в изкуството.

Опростените оптични устройства, позволяващи да се получат оптични изображения на реални обекти, бяха подробно анализирани като функция и структура. След теоретичното въведение, всеки взел участие изработи своя камера обскура, която в последствие бе използвана за наблюдение на местността и запечатване на различни моменти от събитието.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

В навечерието на 2 септември един от най-известните музикални изпълнители в електронните жанрове на родната сцена Иван Шопов озвучи нощното небе на троянския Балкан. Гората бе изпълнена от традиционни фолклорни мотиви, смесени с електронни ритми, което създаде изключителна атмосфера и незабравимо изживяване за присъстващите.

Снимка: Екипът на резиденция “Белиш”

На следващата вечер участниците, помощниците и организаторите на събитието се събраха, за да направят акустичен Jam session под звездите. Почти шест часа звучаха музикални интерпретации, а всеки имаше възможност да сподели своите способности по пеене и свирене на различни инструменти като китара, бас, укулеле, маракаси, дайре, кахон и каквото друго се намери подръка. И двете вечери бяха озвучени благодарение на читалище ”Наука-1870г.” в гр. Троян.

Събитието се реализира с подкрепата на община Троян и с.Белиш.

Станимира Гетова

Студент по архитектура в Унивеситета по архитектура строителство и геодезия в гр.София. Обичам да се занимавам с всевъзможни проявления на архитектура и дизайн, четене, история, изкуство, танци и рисуване. Пътуването за мен е безценен източник на вдъхновение, нови знания и представи за света.

Остави коментар

Close Menu