Skip to main content
search

През следващите два дни по случай деня на София и други инициативи като “Европейски дни на културното наследство” и фестивал KvARTal в столицата ще се случат редица събития, които могат да ви дадат възможността да се разходите в историческите квартали на София, да посетите редица емблематични сгради, които ще бъдат с отворени врати през уикенда, както и да се включите в най-различни градски обиколки, които ще ви позволят да погледнете на града през очите на турист и да се насладите на неговите архитектурни ценности. 

Сградата на военната академия. Снимка: Study Abroad

Посещения на сгради по време на Европейските дни на наследството

Организаторите казват, че “в програмата на събитието участват повече от 30 сгради със забележителна архитектура, които ще разкрият своите тайни на софийската публика.” Като част от инициативата и в двата дни на уикенда може да се включите в исторически обиколки, едната е с тема “Софийските домове”, а другата “Софийските дворци”. 

Бившия дворец, дн. Национална художествена галерия.

За посетителите ще бъдат отворени и вратите на емблематични сгради като Военна академия „Георги С. Раковски“, Централен военен клуб, Националната художествена галерия и много други. Може да се насладите и на архитектурата и интериора на една от най-впечатляващите сгради в София – концертен комплекс „България“.

Интериора на зала “България”.

През уикенда ще имате възможността да се потопите и в луксозното излъчване на емблемите на късната социалистическа архитектура като посетите Националния исторически музей, разположен в резиденция “Бояна”, както и да се разходите до впечатляващата сграда на МВнР и да обиколите скулптурния парк в двора.

Сградата на Министерството на външните работи. Снимка: mfa.bg

Цялата програма и всички отворени за посещение сгради вижте тук.

Разходки, част от KvARTal Festival

Фестивал “KvARTal” може да ви потопи в историческия и попкултурен дух на столицата. Той събира под един покрив множество локации в ядрото на столицата и съживява пренебрегвания през последните години исторически квартал в северната част на центъра. По време на фестивала може да се насладите на Sofia Graffiti Tour, който прекарва посетителите през съвременната поп културна история на софийските графити и им представя света на уличното изкуство. 

Снимка: Sofia Graffiti Tour

Фестивалът предлага още един тур “Еврейска София”, който води посетителите из ключовите точки в най-проспериращата навремето част на София до средата на XX век. Той включва разходка по ул. ”Пиротска”, халите, посещение на Синагогата и нейния музей и редица други интересни локации. Дали искате да се разходите в организиран тур или просто да се потопите в духа на стара София, фестивала е страхотна опция за предстоящия уикенд. 

Цялата програма на фестивала вижте тук.

Картата на локациите вижте тук.

Обиколка по случай деня на София

По случай деня на София Регионалния исторически музей, поместен в Централната баня, предлага обиколка с екскурзовод на открито с име „По пътя на Мъдростта – София“. Турът преминава през емблематични обекти в централната част на столицата и разказва за тяхната история. Той ще се проведе в съботния следобед. Заедно с тура и гробницата на княз Александър I Бетенберг ще бъде отворена за посещения. 

Централната баня. Снимка: Рейхан Мустафа

Повече по темата вижте тук.

Предстоящият уикенд в столицата предлага толкова много събития, които могат да ни потопят в интересни архитектурни преживявания, че не знаем къде да отидем първо. В неделя и фондация “Български архитектурен модернизъм” организират обиколката “Жилището и здравият дух”, която ни прави гости на модернистичните интериори на третото българско царство.

Разглеждането на познатия град през очите на турист е още една възможност да оценим неговите ценности, възползвайте се от тази възможност през предстоящите почивни дни. 

Заглавна снимка: Етюд-и-те на София

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu