Skip to main content
search

Възникналата в последните месеци ситуация във връзка с глобалната пандемия от коронавирус даде своето отражение върху редица аспекти на икономиката. Един от тежко засегнатите в тази връзка сектори се оказа архитектурно-строителния. По традиция през първото полугодие се провеждат редица събития, свързани с иновациите в областта на строителството в различни страни от целия свят. Поради наличието на опасност от разпространение на новата зараза обаче, тази година изглежда голяма част от ежегодните конференции, семинари, изложения и световните дизайн седмици ще бъдат отложени или изцяло отменени. В тази връзка световно известното архитектурно онлайн списания Dezeen обяви, че ще проведе първото по рода си изцяло онлайн архитектурно събитие Virtual Milan.

Официалният постер на Virtual Milan

Събитието идва в отговор на новината, че най-голямото изложение за архитектура и дизайн в Европа – Milano Design Week (Salone del Mobile Milano) ще бъде отложено с 2 месеца. От 20 до 24 април Virtual Milan ще предложи онлайн интерактивна платформа, чрез която посетителите от цял свят ще могат да се докоснат до изложителите от Salone del Mobile, но виртуално. Петдневната програма ще включва интервюта с известни дизайнери и архитекти, предавания на живо и представяния на последните новости от страна на изложителите. От организаторите предвиждат дори възможности за интеракция и въвличане на аудиторията в епицентъра на дизайн събитието.

Кадър от изданието на Milano Design Week 2018

От организаторите заявиха, че малко по малко секторът и професионалната гилдия на архитектите се адаптира към новосъздалата се извънредна ситуация. Те цитираха един от парньорите си – Note Design Studio, които заявяват гледната си точка по темата по време на официално свое изявление: „Обмисляхме как да покажем продуктите и интериора, използвайки 3D визуализации и виртуална реалност, или използвайки излъчвания на живо (live streams), така че да не се налага да пътуваме за презентации“.

Milano Design Week 2019

Въпреки разбирането и добрите намерения на компаниите-изложители и архитектурните студиа, които трябваше да вземат участие в Milano Design Week, подобен формат предизвиква редица въпроси. Мнозина експерти са на мнение, че подобно събитие е реализируемо, но то не би могло да замести физическото присъствие на едно лице на подобен тип световно изложение. Основният довод за това е формата на възприятие на презентираните проекти, продукти и технологични решения. Физическият контакт, допирът до предметите и продуктите на дизайна, а също и потапянето в атмосферата на изложението, до голяма степен оставят много по-голям отпечатък в съзнанието на хората, коментират експерти.

Проект на Note Design Studio, партньор на Milano Design Week

Въпреки това алтернативните подходи към подобни масови прояви са наложителни към момента. Световната здравна организация (СЗО) изрази призива си за ограничаване на пътуванията по работа и за развлечение, както и свеждането до минимум на организирани събития, на които се очаква присъствието на повече от 250 човека. В духа на предпазните мерки и в отговор на отмяната на няколко големи събития в сектора, Dezeen предприемат интересен подход за преодоляването на този проблем. Visual Milan обещава интересна интерактивна програма и индивидуален подход към потребителите. Въпреки това, физическото присъствие на изложения и конференции в областта на архитектурата, според мнозина запознати, не би могло да бъде завинаги изместено от дигитализацията.

Проект на Note Design Studio, партньор на Milano Design Week

Биляна Апостолова

Студент по архитектура в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Обича да пътува, да изследва нови места и да изучава нови култури, да анализира влиянието на архитектурната среда над обществените процеси. Споделя убеждението, че архитектурата е философия и синтез между наука и изкуство.

Остави коментар

Close Menu