Skip to main content
search

Оказва се, че в Европа има няколко хотела в съвсем отделна категория по отношение на това, което предлагат на гостите си. Вместо да обърнат поглед към топлите страни, някои преприемчиви умове са се заели да развият един малко по-мразовит туризъм, който се радва на немалка популярност. С нощувка от около 1 000 евро на човек, хотелите от лед предлагат едно ледено изживяване, което не е никак лесно за поддръжка.

Снежният замък във Финландия всяка година се препостроява. В ескимоското село в Словения можете да спите върху ледени блокове, покрити с плътна овча кожа. В Норвегия иглу хотелът „Сориснава“ предлага снежно сафари, на което можете да огледате местността. Дори Румъния прави своето предложение по темата с хотела от лед в Балеа. Построен върху замръзнало езеро в планинска долина, той предоставя забавления като спускане с шейни и леден боулинг. Финландия си има цяло снежно селце. Едва ли някога сте чували за сауна лифт? Е, снежното село в Китиле предлага възможността да се стоплите в него, докато наблюдавате красивата природа отгоре. Още едно подобно селце в страната, този път в Какслаутанен, дава възможност да преспите в снежно или стъклено иглу. Там можете да разгледате галерия с ледени скулптури.

Брррр… Направо ми стана студено, като се замисля.

“Icehotel” в Швеция е първият и най-големият хотел в света, направен от лед и сняг. Открит през 1989г., той се намира на 200 км. северно от Северния полярен кръг. От последната зима насам хотелът има важни новини – леденото изживяване може да бъде посетено целогодишно.

За разлика от останалите подобни примери, които се препострояват всяка година, “Icehotel”  вече е постоянна структура с луксозни апартаменти, които са цяло произведение на изкуството.

През лятото хотелът се охлажда чрез соларни панели. Идеята за него се е родила от водите на р.Торн, където сега е разположен. Създателят почерпил вдъхновение и от японската традиция за ледени скулптури и се осмелил за нещо повече – създавайки леденото произведение, той отворя нова тема в архитектурата. Конструктивният материал е.. замръзнала вода. Използвани са приблизително 30 000 литра вода, набавени от р.Торн, а само полилеите са направени от повече от 1 000 ръчно полирани ледени кристали.

Всяка стая е с различен дизайнерски почерк. Британските архитекти от “Atmos Studio” създават своето интересно предложение с извито стълбище, което води до легло от лед.

Леденият комплекс разполага с леден бар, където ще ви поднесат питието в ледена чаша, ресторант, параклис, както и конферентна зала за бизнес семинари.

Средната температура отвън през зимата е около -40°, а вътре -5°. Може би, когато си във финландското градче, в хотела се усеща направо топло…

Естествено, половината от стаите в хотела са с нормална температура Домакините препоръчват да резервирате първата си вечер в ледена стая, а следващите няколко в топла, за да се наслаждавате спокойно през деня на останалите ледени атракции. Съставени са подробни инструкции за това как да се подготвите и какво облекло ви е необходимо за необичайната нощувка.

Май обаче повечето туристите идват, за да си направят по някоя снимка в ледените стаи и се отправят към по-скромни преживявания с нормална температура…

 

Photos by ©ICEHOTEL

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu