Skip to main content
search

Основното чувство, което превръща жилищното пространство в дом, е комфортът. Изглежда тенденциите в интериорния дизайн през тази година също ни насочват натам. С годините домовете ни стават наситени с все повече технологии, електроуреди и умни решения за по-лесен начин на живот, които правят жилищното пространство по-чуждо и по-студено. Точно поради тази причина дизайн тенденциите се насочват към превръщането на дома в топло местенце, в което можем да се отпуснем и да споделим най-прекрасните моменти с любимите хора.

Контраст между топлия цвят на креслото и зелените нюанси в заден план. Използвани са обли форми и пискюли за внасяне на комфорт в зоната за почивка. Снимка: www.elledecor.com

Разбира се, тенденциите не се променят изведнъж с началото на новата годината – те са в постоянно движение. Ще проследим кои от тях вече започнаха да си отиват и кои заемат местата им. Това са основните трендове, които скоро ще започнат да се появяват на сцената на интериорния дизайн през 2019 г.

Вдъхновения

През тази година ще започнем да се отдалечаваме от правите линии на индустриалния дизайн, които бяха много популярни през последните години.

Отправяме се към по-леки и елегантни форми.

Извитите линии отново се връщат на мода при креслата, а овалните маси заемат местата на правоъгълните. Друг стил, който ще увеличи влиянието си, е арт декото, както и влиянията от 70-те години на миналия век. Пискюлите също се завръщат на мода в интериора, след като вече около година обикалят модната сцена – под формата на бижута или акценти в облеклото.

Цветни тапети, пискюли, извити линии на креслото и цветът “жив корал”. Снимка: www.thenational.ae

Шарката на звезди също набира голяма популярност, като се използва за мотив при различни платове и настилки. Влиянието на морския пейзаж също може да бъде забелязано при текстилите, както и при дизайна на плочки – които са описани в шарки от люспи, вълни и миди. Казано накратко, през тази година дизайнът поема посока от минимализма към така наречения „максимализъм”. А какво точно представлява този термин и в какво се изразява на практика зависи само от нас. Ще имаме свободата да смесваме противоречиви стилове, украсявайки богато пространствата, които обитаваме, с цел да си осигурим перфектната доза комфорт и удобство в дома.

Цветове

През тази година преминаваме от гамата на студените към гамата на топлите цветове, отново преследвайки същата визия за придаването на по-гостоприемен вид на домовете ни. Скоро за цвят на годината беше избран “Living Coral”, в превод „живият корал”. Според психолозите той отключва у хората чувството на близост и интимност.

Топли кафеви тонове ни доближават до природата. Снимка: www.elledecor.com

Природните тонове ще бъдат на мода – теракотата, богатите и наситени кафеви или охрени цветове. Пастелните сини, както и многобройните нюанси на зеленото също ще бъдат преобладаващи през тази година. Бежовото с жълти подтонове отново се завърща на сцената след дълго отсъствие. Влиянието на слънчевия цвят се улавя дори в бялото, тъй като го прави да изглежда погалено от лъчите – тази измама вняся допълнителна топлина в пространството.

Нюанси на зеленото в контрастна комбинация с лилави цветове. Декоративните възлавници в тренд с пискюлени украшения. Снимка: www.elledecor.com

То само по себе си става важен цвят при оформянето на пространствата, като силно популярно е комбинирането му с другите цветове. Те се смесват в отношение 9:1, което позволява на ярки и силни по въздействие тонове да изпъкнат на фона на чистата основа, без да ги прави прекалено тежки за възприемане от окото. Като цяло използването на акцентни цветове ще бъде един от главните трендове.

Материали

Кадифето ще запази позицията си от предната година.

Както в облеклото, така и в дизайна, богатото и пищно възприятие на този материал ще продължи да присъства около нас. През последните 6 месеца търсенето на думата “velvet” в Google се  покачило с 400 процента. Това го превръща в най-търсения плат в интернет пространството. В интериора ще го виждаме при производството на тапицерии, одеала, декоративни вълзглавници, пердета и рамки за легла.

Цялостният акцент в пространството е кадифеното кресло. Снимка: www.frenchbydesignblog.com

Тази година абсолютен тренд ще бъдат и устойчивите материали. Лен, глина, бамбук, естествени платове, дърво и всякакви други текстури, които могат да бъдат срещнати в природата, ще намерят мястото си в домовете ни.

Шарки и повърхности

Цветните шарки се завръщат през 2019 г.

Дизайнерите на платове ги изполват в различни пропорции, по-големи мащаби и в комбинация с неочаквани цветове, които да придадат на дома ни по-съвременно усещане. Тапетите с шарки на цветя ще бъдат едни от най-популярните. Не се притеснявайте да експериментирате с тях.

Цветни тапети, обли форми и дърво. Снимка: www.feathr.com

Ако искате да промените облика на стените си, можете да използвате „живия корал” в комбинация с растителни мотиви от джунглата или да разположите разноцветни цветя на тъмно син фон или каквито други смели идеи имате.

През миналите години бяхме завлядяни от огледалните повърхности и разноцветни метали, които отразяваха заобикалящата среда. Тази година ще минем на отсрещната страна на спектъра. Матовите повърхности стават все по-популярни и скоро ще завладеят пазара.

Ярко топло зелено в акцент на фона на дървени повърхности. Матовите повърхости също ще бъдат в тренд. Снимка: www.elledecor.com

През тази година можете да развихрите въображението си и да не се страхувате да използвате неочаквани комбинации от цветове и стилове. Топлината ще влезе в домовете ни, а коктейлът от цветове и шарки ще направи жилищата ни още по-уютни и приветливи. Ако не обичате да смесвате цветовете, винаги можете да използвате акцентите като изразно средство, за да внесете в дома си нужния уют и елегантност.

 

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu