Skip to main content
search

С наближаването на края на 2022 г. архитекти и дизайнери насочват вниманието си към новите тенденции, които ще бъдат водещи през следващата година. Традиционно в началото на зимния сезон американският институт Pantone® избира цвят, който задава посоката в света на дизайна за следващите 12 месеца. Този декември световния лидер в цветните тенденции определи PANTONE 18-1750 Viva Magenta за цвят на настъпващата 2023 г.

“… PANTONE 18-1750 Viva Magenta приветства всеки и всичко, което споделя същия бунтарски дух.”

Вдъхновен от противопоставянето между природата и технологиите, Viva Magenta се явява хибриден цвят, търсещ баланса между топло и студено, човека и дигиталния свят. Значенията, с които е наситен цветът на 2023 г., предвещават той да бъде използван често от артисти и дизайнери, за да отправят те своите послания.

Концептуален проект на estudio 3.14 за стената между Мексико и САЩ, която предизвика множество дискусии в обществото през 2020 г. / визуализация: ESTUDIO 3.14

“… нюанс, вкоренен в природата, произлизащ от семейството на червения цвят демонстрира нов сигнал за сила.”

Дизайнерите от Pantone® не ни оставят дълго да се чудим как да съчетаваме новия цвят. В представянето си червено-пурпурния цвят е позициониран в балансирана палитра от пастелни нюанси, които подчертават неговото въздействие.

източник: Pantone

Повече за силата на цветовете в интериора четете тук

Как да използваме Viva Magenta в интериорния дизайн?

Едно от основните правила при работа с цветове в интериора е ярките тонове да бъдат използвани като акценти и върху малки по площ повърхности. В този случай бихме могли да комбинираме Viva Magenta и с неговите нюанси, като по този начин ще постигнем топло и хармонично въздействие.

Wutopia Lab използват яркия цвят в комбинация с нюансите му върху ажурни метални декоративни елементи, с които създават характера на книжарница в Суджоу, Китай. / снимка: YU TING

Интересна е комбинацията между Viva Magenta и неговите допълващи цветове, с които създаваме вълнуващи интериори, напомнящи за жизнеността на субтропичните страни. Ако изберем подобно съчетание, трябва много внимателно да вземем предвид мащаба на пространството, за да не се получи притискащо въздействие, което да ни кара да се чувстваме некомфортно. 

Стая за игри в център за социални грижи, проектиран от Dominique Coulon & Associes

Как цветовете влияят на възприятието ни за пространството? 

В търсене на мястото на червено-пурпурния цвят в архитектурата

Възможни са смели решения, при които използваме Viva Magenta като основен цвят. В такива случаи е добре да имаме предвид материала и неговата текстурата, за да не се получи прекалено ярък и нежелан ефект. Добър пример за работа с подобен нюанс е апартаментният комплекс на Рикардо Бофил La muralla roja, където цветът подчертава постмодерната форма на сградата, а текстурата на цимента омекотява силата на червено-пурпурния нюанс.

снимка: RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

Архитектурният свят се сбогува с Рикардо Бофил

Цветът на 2023 г. е подходящ и за прилагане върху полупрозрачни и ажурни повърхности. По този начин се създава въздушна атмосфера в пространството, която ще стои леко и балансирано, въпреки наситения нюанс. Студио Selgascano използват подобна концепция при проектирането на павилион за Триеналето в Брюж. Архитектите полагат полупрозрачен пурпурен винил върху тънки стоманени профили, за да създадат пространствена структура със специфична атмосфера, която променя обичайното възприятие за стария град.

снимка: IWAN BAAN

Вдъхновение можем да почерпим и от творчеството на Кристо и Жан-Клод, които често използват ярки цветове за своите пространствени художествени инсталации и по този начин влизат в диалог с контекста на природната среда.     

Кристо и Жан-Клод – Между скулптура и архитектура

 

Ляво: The London Mastaba, Serpentine Lake, London, 2018 Дясно: Surrounded Islands, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida, 1983 снимки: WOLFGANG VOLZ

Използването на актуални цветове и комбинации не винаги е обещание за добър дизайн, тъй като цветът не създава форма и пространство, но може да подсили силните качества на дизайнерското решение. Изборът на Pantone® за цвят на годината предвещава смели тенденции в света на архитектурата през новата 2023 г.  Дали и как дизайнери и архитекти ще използват новия цвят, предстои да разберем.

Да си припомним кои бяха цветовете на 2021

Антония Косева

Вярва, че архитектурата отразява взаимоотношения между хора, пространства, идеи, и се стреми да я изследва през призмите на философията, критиката, историческия контекст. Обича да пие чай, докато навън вали, и прекарва свободното си време сред природата.

1 коментар

Остави коментар

Close Menu