Skip to main content
search

С навлизането в новата година сферата на интериорния дизайн е готова за трансформация: “Сбогом на екстравагантната и крещяща ера на максимализма.” През 2024 г. едва доловима промяна към “тиха изтънченост” предефинира естетическия пейзаж в интериорите. На фокус застава създаването на автентични, “истински” места, които резонират с човешкия дух

Този дизайн подчертава връзката между хората и техните обитаеми пространства. Те не трябва да са единствено функционални, но и се вписват в ежедневието им чрез емоционална връзка със средата. Интериорният дизайн през тази година ще превръща пространствата в уютни убежища, в които устойчивостта ще бъде неразделна част. Интериорите не просто променят своя облик, но и се адаптират за дългосрочна употреба, отразявайки грижата за околната среда и отговорността към бъдещето.

Ще повлияе ли изкуственият интелект на интериорите?

След като 2023-та бе годината на изкуствения интелект, би било очаквано той да започне да бъде прилаган и в интериорните решения или поне търсения на дизайнерите. Противно на това очакване обаче се оказва, че през тази година вместо стерилни, футуристични среди, каквито създава ИИ, фокусът ще бъде върху оформянето на интериори, които разказват история и по свой начин възраждат изкуствата и занаятите. 

Кои ще бъдат най-предпочитаните цветове?

Очаква се през тази година да се наложат плътните и смели цветове. Противоречивият избор на Пантон за цвят на година заема централно място, тъй като прасковените и кайсиевите тонове създават усещане за топлина и жизненост в интериорните пространства. Това отклонение от неутралните палитри е свидетелство за истинското завръщане към смелите, но земни и познати нюанси, които оставят трайно впечатление. В съчетание със съвременни металически акценти и изчистени форми, тези цветове обещават да внесат баланс и хармония в пространството.

Четете тук: Цветът на 2024-та – спокоен, старомоден или спорен?

Тъмните тонове застават на фокус

Тъмните и дълбоки ювелирни тонове бележат отклонение от светлите и ефирни интериори от последните години. Наситените пространства излъчват усещане за лукс и уют, създавайки интимна атмосфера, която приканва обитателите да се отпуснат и да релаксират. Тази тенденция отразява желанието за трайни предмети, които издържат във времето и надхвърлят мимолетните модни тенденции.

Четете тук: Силата на цветовете в интериора

Ролята на метала в интериора

Една от тенденциите на годината е “овладяване на металите” и завръщане към основните елементи – хром, стомана и алуминий. Тези материали, които някога са били синоним на модерност, се завръщат, за да пренесат чувство за автентичност. Тенденцията е в унисон с по-широката тема за смесване и съчетаване на историческите епохи, създавайки пространства, които безпроблемно съчетават старото и новото, гарантиращи усещането за познатост и човечност на дизайна.

Мястото на природата и естественото в дизайна

Биофилията продължава да бъде основна тенденция и през тази година. През 2024 г. акцентът върху устойчивостта в дизайна ще бъде движеща сила. Висок клас продукт вече носи и значението на “изделие, произведено ръчно на местно ниво.” Клиентите са привлечени от непреходния чар на износените материали и остарялата патина. Наблюдава се и преход към въздействащи изделия, вдъхновени от японската концепция за дизайн Wabi Sabi, което означава, че няма две напълно еднакви изделия, като по този начин се придава характер и индивидуалност на самия дизайн.

В стремежа към устойчивост е очевидна промяната към въздействащ дизайн с акцент върху дълготрайността. Клиентите търсят предмети, които не само отразяват стила им, но и имат усещане за дълготрайност, както с качеството им, така и с дизайна. Висококачествените и трайни дизайни са свидетелство за нарастващото значение на отговорното и съзнателно потребление.Докато се ориентираме в развиващия се пейзаж на интериорната архитектура през 2024 г., сливането на “тихата изтънченост”, устойчивостта и истинското завръщане към занаятчийството обещава да оформи среда, която не само се отличава естетически, но и резонира дълбоко с ценностите и стремежите на хората, които я обитават.

Назмие Мустафа

Архитект, който вярва, че архитектурата е форма на комуникация през времето и всеки от нас носи отговорност да продължи разговора - да запази, надгради и предаде знанията напред.

Остави коментар

Close Menu